Archívum - 2009/3

Párizs szabad!
Sebők János

regiment.hu

1940. május 10-én hajnali 4 órakor megkezdődött Hollandia, Belgium és Luxemburg német lerohanása. A német csapatok öt nap alatt átlépték a francia határt, és szinte versenyt futottak egymással Észak-Franciaországon keresztül.

Pontosan négy héttel később a német támadó ék megközelítette Párizst, és a francia kormány megkezdte a város kiürítését. Eltérően a német előretörés ellen 1914-ben alkalmazott sikeres védekezéstől, ezúttal nem volt frontra siető párizsi "taxis" hadsereg, és nem volt hősies ellenállás a Marne mentén. Ehelyett a kormány azt a döntést hozta, hogy a fővárost tálcán kell átnyújtani a németeknek, azaz harc nélkül, mint "nyílt várost" kell feladni. Dentz tábornoknak, Párizs nemrégiben kinevezett katonai kormányzójának jutott az a kellemetlen feladat, hogy a várost átadja a németeknek.

 

A pokol országútja
Horváth Zoltán

regiment.hu

A hadművelet egyébként ragyogó ötlete Montgomery tábornagy fejéből pattant ki. Az előkészítés és a kivitelezés hiányosságai miatt azonban sajnálatos módon az I. világháborúban a törökországi Gallipoli-félsziget térségében végrehajtott - tragikus visszavonulással végződött - brit partra szálló hadművelet kései, ejtőernyős édestestvérének bizonyult. 1944 szeptemberére a nyugati fronton a szövetségesek megnyúlt utánpótlási vonalai alaposan lelassították előrenyomulásukat. Az események felgyorsítására a brit tábornok egy keskeny fronton Belgiumból a németek által megszállt Hollandia irányába indított támadás tervét vázolta fel.

 

A legfiatalabb tábornok
Váradi T. István

regiment.hu

A második világháború csatáiban estek át a tűzkeresztségen a legfiatalabb fegyvernem tagjai, az ejtőernyős katonák. A harcokban számos kiemelkedő tehetségű német, angol, amerikai és lengyel parancsnok bizonyította be az égből érkezők sokoldalúságát, kiemelkedő harci morálját, kitartását. Közülük most az amerikai 82. légi szállítású hadosztály parancsnokát, Slim Jimet vagy a katonái által méltán Ugró Jimnek becézett Gavin tábornok életútját mutatjuk be.

 

Tűzkeresztség
Zsig Zoltán

regiment.hu

A 2003-ban megkezdődött iraki hadműveletek, majd az afganisztáni harcok új irányt szabtak a HMMWV járművek fejlesztésének, átalakításának és alkalmazásának. Az iraki megszállás után nagyméretű fegyveres felkelés bontakozott ki. A támadók szinte bárhol és bármikor felbukkanhattak, gépkarabélyokkal, kézi páncéltörő rakétákkal, gránátokkal. Ezek ellen a legtöbb Humvee szinte teljesen védtelen volt.

 

Bombabiztos
Zsig Zoltán

regiment.hu

Az iraki és afganisztáni műveletekben részt vevő haderők több ezer példányban új kategóriájú páncélozott szállító járműveket állítottak szolgálatba, ezek többségét az utóbbi két évben gyártották le. Az új igényeknek megfelelően gyorsan és nagy számban terjedtek el a robbanásvédelemmel ellátott páncélozott szállító harcjárművek. A Cougar típus hamarosan a Magyar Honvédség katonáinak életét is oltalmazza majd.

 

Szárnyas teherautók
Horváth Zoltán

regiment.hu

Annak ellenére, hogy a vitorlázás a repülés legkorábbi formája, katonai jelentőségét az 1930-as évekig nem ismerték fel, a siklógépek harctéri alkalmazására pedig 1940-ig nem került sor. A szállítóvitorlázók azért is különlegesnek tekinthetők, mert kizárólag a II. világháborúban vettek részt, aztán tíz éven belül eltűntek az arzenálokból. A konfliktusban ugyanis a bennük rejlő lehetőségek mellett megmutatkoztak alkalmazásuk korlátai is.

 

Légiriadó! III.
Pataky Iván

regiment.hu

1941. június 26-án a déli órákban Kassán gyönyörű, tiszta, verőfényes nap volt. 13 órakor a légvédelmi figyelő őrsök közül kettő fölfigyelt három 800 méter magasságban közeledő kétmotoros bombázó repülőgépre. A német, román, finn és szlovák haderő négy napja harcban állt a szovjet Vörös Hadsereggel. Hazánkban ekkor még béke volt. A német vezérkar június 22-én hajnali négy órakor értesítette a magyar vezérkart: megtámadták a Szovjetuniót.

 

Augusztusi vihar
Jakus János

regiment.hu

Szlavóniában és a Krajinában a horvátok és szerbek közötti fegyveres összecsapások intenzitása 1992-95 között csökkent. Csupán a Zágráb-Belgrád autópálya horvát szakasza mentén került sor kisebb-nagyobb összetűzésre, amelynek eredményeként a horvátok megnyitották az összeköttetés útját Kelet- és Nyugat-Szlavónia között, de nem tudták teljes egészében birtokba venni a területet. Erre csak 1995. év májusában került sor.

 

Birodalmi arzenál
Hadfi Örs Tamás

regiment.hu

Kínában, az ébredő óriás országában járva a hadtörténet és a haditechnika iránt érdeklődő számos történelmi emlék megtekintése közül válogathat, a régmúlt és a közelmúlt világából egyaránt. Ezek sorában vitathatatlanul a pekingi Hadtörténeti Múzeum kínálja a legtöbb és a legváltozatosabb látnivalót átfogó jelleggel. A gigantikus kiállítás igazodik a kontinensnyi nagyhatalom tekintélyes jellemzőihez.

Miközben a (közép-)európai méretekhez szokott látogató szinte elveszik a hatalmas termeket zsúfolásig megtöltő érdekességek között, leginkább az jár a fejében, hogy amely haditechnikai eszköz itt nincs kiállítva, az talán nem is létezik.

 

Kifulladásig
Sebők János

regiment.hu

A London Bridge és a Tower Bridge között csaknem félúton, a Tooley Streeten, szemközt a Towerrel és a Temzén ringatózó Belfast cirkálóval egy vonalban várja a látogatókat London egyik új látványossága, a Winston Churchill’s Britain At War Theme Museum, amely Anglia újkori történelmének legsötétebb, legválságosabb napjait idézi fel a maga szörnyű valóságában - tárgyi emlékekkel, filmhíradórészletekkel, rekonstruált helyszínekkel...

 

Delta Force
Zsig Zoltán

regiment.hu

Az egyik leghíresebb katonai különleges alakulat az amerikai Delta Force. A megalakulása óta azonban nagy titokzatosság lengi körül, kevés információ jelenik meg róluk. Csak kiemelten fontos feladatokra vetik be az alakulat harcosait. A speciálisan kiképzett katonák szaktudására utal, hogy operátoroknak nevezik őket.

 

Hadikitüntetések
Sally Gergely Pál

regiment.hu

Az 1920-as évek elejétől kialakuló önálló magyar kitüntetési rendszer egészen az 1930-as évek végéig nem tette lehetővé a kifejezetten harctéri érdemek elismerését egy esetleges újabb háború esetére. Az 1922/1923-ban alapított Magyar Érdemrend (1935-ig Magyar Érdemkereszt) egyes fokozatai és a kitüntetéscsalád egyéb tagjai csak az általános katonai érdemek jutalmazására szolgáltak. A tényleges hadikitüntetések életre hívása az országgyarapításokkal kapcsolatos 1938. október eleji és 1939. januári-márciusi hadiesemények folytán vált időszerűvé.