Friss szám - 2018/1

Aranykor
Tőrös István

magazin-regiment.hu

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum számos kiadványa, így a 2018 éves naptára is aranyszínű 100-as logóval jelent meg, jelezve, hogy 1918-ban jött létre a magyar katonák történetét, tárgyait bemutató első gyűjtemény. Kovács Vilmos ezredessel, a HM HIM parancsnokával most csupán az utóbbi évek eseményeinek felidézésére vállalkoztunk, a múltra az őszi évfordulóhoz közeledve térünk majd vissza.

 

A Távolugrás akció
Varga Csaba Béla

magazin-regiment.hu

Hitler még 1943 őszén is azt remélte, hogy össze tudja ugrasztani egymással ellenségeit, a szövetséges hatalmakat. Amikor ráébredt a tévedésére, megpróbálta egy csapással lefejezni az USA-t, Nagy-Britanniát és a Szovjetuniót. Berlinben terveket dolgoztak ki, hogy a teheráni konferencián meggyilkolják Sztálint, Rooseveltet és Churchillt. A támadással a Mussolinit kiszabadító Otto Skorzenyt bízták meg. Hogy azonban egészen pontosan mi történt a színfalak mögött, az mind a mai napig heves viták tárgya.

 

Hősök emlékezete
Juharos Tamás

magazin-regiment.hu

Kanada rövid történelme elsősorban hadtörténelem. A kanadaiak nagy becsben tartják katonáik emlékezetét, bárhol harcoltak is a XX. századot felforgató háborúk során. Az Ottawa belvárosában, a folyó partján álló Canadian War Museum nekik és ezeknek a csatáknak állít látványos emléket.

 

A nagy visszatérés
Varga Csaba Béla

magazin-regiment.hu

MacArthur mind a mai napig az USA egyik legnépszerűbb hadvezére. Nem akadt még egy ilyen főtiszt, aki ugyanúgy megállta volna a helyét az I. világháború szuronyrohamai és szögesdrót akadályai között, mint a II. világháború tankjainak, bombázóinak és atombombáinak árnyékában. Fiatalkorában lóháton, kezében pisztollyal üldözte az ellenséget, míg idős fejjel kis híján atombombákat dobatott Kínára. Élete legnagyobb erőpróbája 1941 és 1945 között várt a becsvágyó tábornokra.

 

A megtévesztés mesterei
Varga Csaba Béla

magazin-regiment.hu

A normandiai partraszállást követően egy különös karaván haladt a felszabadított francia területek országútjain. Mintha az amerikai hadsereg egyik kisebb egységének teherautói gördültek volna a feltűnést kerülve Németország felé. A titokzatos Ghost Army, vagyis a szellemsereg elszánt, sokoldalú és talpraesett katonáit azonban néhány dolog alapvetően megkülönböztette a bajtársaiktól. Azzal bízták meg őket, hogy tévesszék meg az ellenséget. El kellett hitetniük a Wehrmachttal, hogy valójában egy hatalmas tűzerejű amerikai hadsereg készül döntő támadásra.

 

Eltékozolt képességek
Sáry Zoltán

magazin-regiment.hu

A 2Sz1 Gvozgyika az egyik legnagyobb számban gyártott önjáró tüzérségi eszköz. A világ szinte minden táján szolgálatban áll, sőt évtizedeken keresztül a magyar katonák is használták.

 

Lánctalpas akácvirág
Sáry Zoltán

magazin-regiment.hu

A hidegháború idején számos új fegyverrendszer jelent meg. Az egyik ilyen eszköz a kiváló 2Sz3-as önjáró ágyútarack volt. A megbízható és nagy tűzerejű harceszköz még napjainkban is nagy mennyiségben áll hadrendben.

 

A lázadó őrszem
Juharos Tamás

magazin-regiment.hu

Tom Clancy híres regénye és a belőle készült film évtizedek óta az egyik legismertebb hidegháborús dráma. A dezertáló szovjet tengeralattjáró története azonban valós eseményeken alapszik. Igaz, Hollywood erősen kiszínezte a történteket, hiszen a valóságban a „főszereplő” nem tengeralattjáró volt, nem Amerikába próbált eljutni, és a nagy terv végül nem is járt sikerrel. De amikor Clancy megírta regényét, még csak információmorzsák jutottak el Nyugatra az 1975-ben a Balti-tengeren történt incidensről.

 

A halálosztó
Trautmann Balázs

magazin-regiment.hu

Az MG34-es és a háborús szükségletek miatt továbbfejlesztett MG42-es géppuska örökre elfoglalta már a helyét a legendás fegyverek között. Ott, ahol például az M2-es nehéz géppuska vagy az AK-47-es gépkarabély is lakik…

 

Szarajevó rózsái
Varga Csaba Béla

magazin-regiment.hu

Szarajevó nevének megvan a maga baljós csengése. A világ először akkor figyelt fel erre a boszniai nagyvárosra, amikor 1914-ben szerb összeesküvők ott gyilkolták meg Ferenc Ferdinánd főherceget, amelynek következtében kirobbant az I. világháború. Ezt követően több mint fél évszázadon át a jótékony feledés homálya borult a festői szépségű vidékre. Az 1984-es téli olimpia után legközelebb 1992 tavaszán került fel újra az újságok címoldalára és a televízió képernyőjére. Ekkor vette ugyanis kezdetét a 20. század leghosszabb ostroma.

 

Rejtélyes robbanás
Trautmann Balázs

magazin-regiment.hu

A cikk írásának pillanatáig is megannyi rejtély övezi az argentin haditengerészet ARA San Juan nevű tengeralattjárójának tragédiáját. Az biztos: a hajó 2017. november 15-én elsüllyedt, 44 főnyi legénységével együtt. A roncsokat azóta sem találják.

 

A háború nem babazsúr!
Snoj Péter

magazin-regiment.hu

Húsz éven át szolgált az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságánál. Három évet töltött Vietnamban, a háború legvéresebb időszakában. Nyugállományba vonulása óta pedig - saját bevallása szerint is - szakadatlanul nyaggatja a háborús filmek színészeit, hogy a filmvászon a lehető leghűbb képet adja a harcokról és a katonák helytállásáról. Azóta mindenki úgy ismeri Dale Dye-t, mint a hollywoodi háborúk nagy mesterét.Tovább »