Archívum - 2010/3

Öngyilkos fegyverek
Horváth Zoltán

regiment.hu

A II. világháború idején a tengelyhatalmak és a szövetségesek katonái számos öngyilkos vagy annak látszó küldetésben vettek részt. Bátorságukat már csak azért sem lehet túlbecsülni, mert a kétségbeejtő helyzetekben létrehozott harci eszközök néha veszedelmesebbek voltak a velük bevetésre indulókra, mint azokra, akiket célba vettek. Találóbb elnevezés nem is lehetett volna rájuk, mint az, hogy öngyilkosoknak való szerkezetek.

 

Öngyilkos küldetés
Polgár Tamás

regiment.hu

Néhány évvel a második világháború megkezdése előtt Jamamoto Iszoroku tengernagy új harcmodort dolgozott ki a Császári Japán Haditengerészet (Nihon Kaigun vagy Teikoku Kaigun) számára. Az amerikai hadiakadémiát végzett, zseniális katonai tervező tisztában volt vele, hogy hazája rövidesen súlyos harcokat vív a Csendes-óceán birtoklásáért az Egyesült Államokkal, és azt is helyesen ismerte fel, hogy Japán nem lesz képes az amerikai haderők mennyiségi fölényével versenyezni. Helyette olyan különleges hadieszközök építését szorgalmazta, amelyek a minőséget állítják szembe az amerikai anyagtömeggel. Ezen erőfeszítések egyik látványos eredménye volt a Jamato csatahajóosztály.

 

Fejjel a falnak
Zsig Zoltán

regiment.hu

Az elmúlt évtizedekben vált az aszimmetrikus hadviselés egyik jellemzőjévé az öngyilkos merényletek elkövetése. Ha a katonai célpontok ellen más eszközt nem tudnak felmutatni, akkor folyamodnak ehhez a végső eszközhöz. Ma már minden hadseregnek fel kell készülnie az ilyen cselekmények megelőzésére.

 

Végtisztesség
Horváth Lajos és Tóth Zsolt

regiment.hu

Megszoktuk, hogy katonáink, hőseink bevonulásának, alapkiképzésének, felkészítésének története nem nagyon kerül elénk. Ami igazán "téma", izgalmas, érdekfeszítő, az maga a "nagy hőstett", maga a harc, az ütközet és az abban kavargó bátorságról, hősiességről, helytállásról szóló részletek. Az pedig már igazán senkit sem szokott érdekelni, mi van azután. Mi van a végzetes pillanat, a halált hozó találat után a katonával? Ki és hova temeti, a híre hogyan jut haza? Pedig százezrek sorsáról szólnak ezek a kérdések.

 

Gyorsak és erősek
Zsig Zoltán

regiment.hu

A könnyű harckocsik egyre kevesebb példányszámban állnak hadrendben. Az utóbbi években mégis megjelent néhány új fejlesztés, ugyanis a nagy űrméretű ágyú képes kilőni a nehezebb harckocsikat is, ugyanakkor más célokra is rugalmasan alkalmazható.

 

Aki mer, az nyer
Horváth Zoltán

regiment.hu

Alig öt esztendővel a II. világháború befejeződése után Amerika új ellenséggel vette fel a harcot: a terjeszkedő kommunizmussal. 1950 júniusában Kim Ir Szen, Észak-Korea diktátora kilenc hadosztályát küldte a déli országrész lerohanására. Két hónappal később már csaknem az egész a kezükre került. Az USA vezetése megígérte, hogy visszaveri az agresszort és felszabadítja Szöult, Dél-Korea leigázott, ősi fővárosát. Beváltásához viszont csak Douglas MacArthur tábornokban, az előző háború egyik győztes csendes-óceáni frontparancsnokában volt meg a kellő eltökéltség.

 

A csapásmérő hűtőszekrény
Szabó Miklós János

regiment.hu

Az első két részben áttekintettük a sorozatvető rendszerek kialakulását, majd az elektronika által nyújtott átalakulást. A harci anyagok veszélytelen célba juttatásától hosszú az út a precíziós haditechnikai csapásmérő eszközökig, de a mai korszerű tüzérség igényli a nagy mobilitású, pontos rendszereket.

A befejező részben az évszázad sorozatvetőjét mutatjuk be, a közvetett irányzású indítórendszert, amelynek segítségével a mai gyalogság a támadás közben azonnali tűztámogatást kap a környezetben telepített konténeres indítórendszerektől.

 

A bukás napja
Váradi T. István

regiment.hu

Napóleon 1814. április 4-én marsalljai nyomására lemondott fia, II. Napóleon javára a trónról, majd 13-án aláírta a fontainebleau-i szerződést, mely szerint megtarthatta császári címét, és Elba szigetének 221 négyzetkilométere fölött teljes hatalmat kapott. Napóleon egyéves elbai tartózkodása alatt sem pihent, és jelentősen fejlesztette kulturálisan és gazdaságilag is a kicsiny szigetet. Ezenfelül évi 2 millió frank jövedelmet kapott, és engedélyeztek számára 1000 fős haderőt, amelyet a császári gárda önként jelentkezett tagjaiból állt. 1815. február elején a császár döntő elhatározásra jutott. Ismét harcba száll a francia trónért, ha kell, véres csaták árán is. Élete utolsó nagy kalandjára indult...

 

Kuruc szívvel Labancföldön
Ravasz István és Udovecz György

regiment.hu

"Meggyőződéssé vált bennem az az érzés, hogy ez a szent ereklye nem tűnhet el. Az isteni gondviselés vigyáz rá, és az mentette meg a történelem legnagyobb válságán keresztül a magyar nép számára, és fogja megmenteni a jövő számára is." (Nemes bankói Pajtás Ernő ezredes, a Magyar Királyi Koronaőrség utolsó parancsnoka.)

 

Legszentebb kötelesség
Bíró Andor

regiment.hu

Az I. és II. világháborúban elhunyt közel egymillió magyar katona és polgári áldozat sorsa a mai napig élénken foglalkoztatja a közvéleményt. A harcmezőn, hadifogságban vagy kényszermunka során elhunyt személyek sírhelyének felderítésére vonatkozó lakossági megkeresések között számbeli tekintetben is kiemelkedő szerepet foglal el az egykori keleti hadműveleti terület.

 

Tetemrehívás II.
Horváth Endre

regiment.hu

Ardennek, 1944. december 17., vasárnap. A 285. tábori tüzérségi megfigyelő zászlóalj B ütegének gyengén fölfegyverzett gépkocsioszlopát Baugnez falu határában, menetből lerohanja a Leibstandarte páncéloshadosztályból kikülönített Peiper-harccsoport. Rövid tűzharc után az amerikaiak leteszik a fegyvert. Egy kocsma melletti üres legelőn gyűjtik össze a foglyokat. Nagyjából egyórányi várakozást követően a németek három szökni próbáló katonára lesznek figyelmesek. Egy lövészpáncélos tetején álló őr figyelmeztető lövéseket ad le, majd elkezdődik a malmédyi mészárlás néven hírhedtté vált eseménysorozat.

 

Dögcédulák
Baczoni Tamás

regiment.hu

A "dögcédula" (hivatalos nevén azonossági jegy) viszonylag új találmány a hadseregek kelléktárában. A személy azonosíthatóságának kívánalma az új kor terméke, jóllehet bizonyosfajta útleveleket akár már a 18. században is használtak, de az Osztrák Császárság területén először 1857-ben rendelték el belföldi helyváltoztatás esetére az igazoló jegyek használatát, s a katonai azonossági jegyek tulajdonképpen ebből a "civil" találmányból fejlődtek ki.

Tovább »