Archívum - 2011/1

Mesterségük a halál
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A különleges rendeltetésű alakulatok a hadtörténelemben mindig is kiemelten fontos szerepet játszottak. A feladatuk minden olyan harcfeladat végrehajtása, mely a nem hagyományos hadviselés kategóriájába sorolható.

 

Zöldsapkások
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Az USA összes haderőnemének állományához tartoznak különleges hadműveleti alakulatok, de a US Army állományában szolgálnak a legtöbben. A hadseregben összesen hét Special Forces Group van, melynek tagjait a köznyelvben gyakran zöldsapkásoknak nevezik a barettjük színe miatt. A sapkajelvényükön pedig a jelmondatukat hirdetik: Felszabadítani az elnyomottakat.

 

A mennydörgés fiai
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A lengyel hadsereg különleges alakulata igen elismert a szakmai körökben, a legjobbnak tartják az új NATO-tagállamokból. Ezt a tekintélyt azzal vívták ki, hogy az elmúlt másfél évtizedben számos sikeres harci bevetést hajtottak végre külföldön a nemzetközi kontingensekben.

 

Szpecnaz
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Az orosz különleges rendeltetésű csapatokról nagyon kevés információ válik ismertté. A legtöbb megbízható adat még a szovjet időkben került nyilvánosságra. Egy biztos, a Szpecnaz katonáinak ma is az a feladata, ami akkor volt: az ellenséges területeken a lehető legnagyobb kárt és zavart kell okozniuk.

 

Az ideális katonák
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A brit fővárosban, a védelmi minisztérium épülete előtt egy katona szobra áll. Az emlékmű azonban nem egy angol gránátost vagy egy skót lövészt örökít meg, hanem egy nepáli hegylakót, egy gurkhát. Ha átnézzük a világ legkeményebb katonái között számon tartott harcosok történetét, akkor kiderül, hogy igencsak jó ok volt erre a kitüntetésre.

 

Becsülettel helytállni
Lippai Péter

magazin.regiment.hu

A 2010-es év Afganisztánban nem hozta meg a várva várt áttörést a béke irányába. A "terrorizmus elleni háború" több kisebb-nagyobb volumenű hadművelet formájában tovább folyt. Az USA és szövetségesei növelték az Afganisztánba küldött csapatok létszámát. Különösen nagy hangsúlyt kapott az Afgán Nemzeti Rendőrség (Afghan National Police - ANP) és az Afgán Nemzeti Hadsereg (Afghan National Army - ANA) kiképzését folytató - úgynevezett mentoráló - csoportok számának növelése.

 

Az invázió napja
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Az Iraki Szabadság hadművelet hivatalosan március 20-án vette kezdetét. Két F-117-es bombákat dobott le Szaddám és fiai feltételezett tartózkodási helyére. Ezzel egy időben mintegy 40 robotrepülőgépet is indítottak, melyekkel katonai és egyéb vezető beosztású személyeket vettek célba.

 

A Dokkrobbantók
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

1942. március 28-án, vasárnap reggel a franciaországi Saint-Nazaire kikötőjében sűrű füst gomolygott az ég felé, a rakpart vérben úszott, brit kommandósok tetemei hevertek szanaszét vagy lebegtek a zavaros vízben az elsüllyesztett gyorsnaszádok roncsai között. A német parancsnokság egy sikeresen meghiúsított partraszállási kísérletről tett jelentést. A győzelem egyetlen szépséghibája a világ egyik legnagyobb szárazdokkjának zsilipkapujába ékelődött ellenséges hajó volt, amelynek eltávolítása komoly feladatnak látszott.

 

Sosemvolt ember
Sebők János

magazin.regiment.hu

A szövetséges csapatok 1943. július 11-én szálltak partra Szicíliában, és ezzel megkezdődtek az Európát felszabadító hadműveletek. A partra szállókat alig fogadta ellenállás, mert Hitler közvetlen parancsára az itt állomásozó jelentős német erőket már korábban a Földközi-tenger térségének távolabbi pontjaira vezényelték, lehetővé téve ezzel a hadművelet csaknem zavartalan lebonyolítását és sok ezer angol, illetve amerikai katona életének megkímélését. Csak a háború befejezése után derült ki, hogy mindez nem a véletlen műve, hanem egy zseniálisan kitervelt hadicsel eredménye volt, amelyben az angolok játszották a fő szerepet.

 

Az égbolt lovagja
Horváth Lajos

magazin.regiment.hu

Ki ne látta volna - s aki nem, tényleg bánhatja - az Azok a csodálatos férfiak című kiváló vígjátékot, amely sajátos humorral mutatta be a repülés úttörőit. Azokat a csodálatos férfiakat, akik a maguk levetkőzhetetlen nemzeti karakterükkel próbálták meghódítani a levegőeget, kezdetleges, drótakadályszerű repülőgépeikkel hajmeresztő bátorságot mutatva pöfögtek, zümmögtek egyre magasabbra és egyre elképesztőbb repülési helyzetekben. A japánok mérhetetlen szigorával, német precízséggel kézikönyvből keresve ki minden mozdulat leírását, a franciák jellegzetes lazaságával, a britek szokásos fapofájával, s ki tudná még sorolni, ki hogyan, de mégis, egyben egyek voltak: harcoltak a gravitációval, s győztesen emelkedtek a levegőbe.

 

Holdújév 1968
Kiss Roland

magazin.regiment.hu

1968. január 30-án a vietnami holdújév (Tet) alatt, amely addig általában békésen zajlott, az észak-vietnami hadsereg (NVA) és a vietkong általános támadást indított az összes jelentősebb dél-vietnami város ellen, amelyeket addig elkerültek a harcok. A támadás később Tet offenzívaként vált ismertté. A kommunisták célja a déli kormány megdöntése és általános népfelkelés kirobbantása volt, de remélték, hogy az amerikaiakat is meggyőzhetik, vonuljanak ki az országból.

 

A fegyvernem bölcsője
Toldi Miklós

magazin.regiment.hu

Hannovertől hetven kilométerre, északra fekvő Munster városában 1983-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára a Német Páncélosmúzeum. Az intézményt a város és a Bundeswehr közösen finanszírozza és üzemelteti. Bár a kisváros és környéke kívül esik a turisták által leginkább látogatott területektől, a múzeum évente hetven-nyolcvanezer látogatóval büszkélkedhet.

 

Kalasnyikov magyar módra
Szőrös Zoltán

magazin.regiment.hu

A Varsói Szerződés országai és a szovjetbarát államok jellemzően mindig is szovjet eredetű kézifegyverekkel voltak felszerelve. Kelet-Európában ennek nem pusztán politikai okai voltak, bár a pártdiktátum mindenképp szanált bármiféle vitát, hanem katonai és logisztikai okai is. A világháború után a lerombolt, szétrabolt országok szovjet mintára szervezett seregeit könnyűszerrel fel tudta szerelni a csúcsra járatott szovjet hadiipar kézifegyverekkel, illetve a helyi gyártást is igyekeztek beindítani mindenütt, így lett idehaza is PPS géppisztoly és "dióverő" a katonáknál.

 

A kitörés sikerült!
Tőrös István

magazin.regiment.hu

2011. január 27-én éjjel nehéz döntést kellett meghoznia a Magyar Királyi Honvédség 106. önálló légvédelmi gépágyús üteg parancsnokának. Bajna térségében ellenséges gyűrűbe került, és a hozzájuk csatlakozott olasz, román és német katonákkal csak egy lehetőségük volt a fogságba esés elkerülésére: a kitörés!