Archívum - 2011/2

Szökevényakadémia
Horváth Zoltán

regiment.hu

"A vonatról leszállva rögtön megláttam jövendőbeli börtönünket. Félelmetesen szép volt, ahogy a dombra épült vár a település fölé magasodott és eléggé vészjósló ahhoz, hogy bátorságom az inamba szálljon. A vastag, égbe magasodó falak látványa szorongással töltött el. Különösen, hogy tudtam, Colditz Németország szívében fekszik, legalább 600 km-re minden olyan ország határától, amelyiket nem tapossák német csizmák. Mint reménybeli szökevényt mindez nem sok jóval kecsegtetett."

 

Tragikus főpróba
Horváth Zoltán

regiment.hu

1944 tavaszán a nyugati szövetségesek a normandiai partraszállás lázában égtek. Az expedíciós erők főparancsnoka, Ike Eisenhower tábornok mindennél reálisabb főpróbát akart. Olyant, ami ténylegesen hozzáedzi az első vonal harcosait arra, ami a francia partoknál majd rájuk vár. Ennek érdekében éles lőszerrel való tüzérségi előkészítésre is utasítást adott. A hadgyakorlat a vártnál valósághűbbre sikerült, mégpedig német torpedónaszádok tevékeny közreműködésével. 1944. április 28-án, az éj leple alatt közülük kilenc ütött rajta a napkeltére tervezett partraszállás csapatszállítóiból álló konvojon.

 

Testvérháború
Varga Csaba Béla

regiment.hu

A francia idegenlégióban a világ legkeményebb harcosai találtak új hazára. A II. világháború alatt számos hőstettet hajtottak végre, de az egyik hadjáratukat mind a mai napig igyekeznek elfelejteni.

 

A túlélés igazi iskolája
Zsig Zoltán

regiment.hu

A vietnami háború során sok amerikai esett hadifogságba Laoszban is. Embertelen körülmények közt tartották őket fogva, alig kaptak élelmet, egészségügyi ellátásban nem részesültek. A kilátástalan helyzetből egy haditengerészeti pilótának sikerült megszöknie 1966-ban.

 

Az első számú közellenség
Varga Csaba Béla

regiment.hu

Amerikai szövetségeseink mindig is szerették egy-egy emberhez kötni a világ bajait. Hitler, Fidel Castro, Kim Ir Szen, Szaddám Huszein jól azonosítható, könnyen megragadható célpont volt. Ellenük küzdeni olyan lehetett, mintha a katona egy színes, szélesvásznú hollywoodi film hőse lett volna. Sokan a régi, nagy szörnyetegek méltó utódjának tartották Oszama bin Ladent, a közelmúlt egyik legismertebb terroristavezérét is.

 

Az iraki szabadság ára
Zsig Zoltán

regiment.hu

A háború végének hivatalos bejelentése után nem értek véget a harcok Irakban. A korábbi ellentétek a síita és szunnita nemzetiségűek között kiéleződtek, és a megszállók ellen is sok fegyveres akciót hajtottak végre. Irakban nem köszöntött be a béke és a szabadság kora, mint ahogy azt sokan remélték.

 

A film és a valóság
Horváth Zoltán

regiment.hu

Az 1950-es évektől készített játékfilmek jóvoltából milliók láthatták a rendezők szemszögéből a II. világháborús szövetséges hadifoglyok sorsát és leghíresebb szökéseik történéseit. Akik megnézték ezeket az izgalmas mozikat, esetleg azt is gondolták, hogy eleget tudnak a szögesdrótok mögé zárt tízezrek életéről vagy a menekülésekről. Néhány szökés valóban minden képzeletet felülmúló volt, de vajon mennyi az igazság mindabból, ami filmvászonra került?

 

Kezdeti sikerek
Varga Csaba Béla

regiment.hu

A II. világháború délkelet-ázsiai hadszínterén a japán seregek kezdetben elképesztő győzelmeket arattak a nyugati hatalmak felett. Mi lehetett a sikerük oka?

 

A sárga pokol rabjai
Varga Csaba Béla

regiment.hu

A japán hadifogságból csak nagyon kevés katonának és civilnek sikerült megszöknie. A táborokban tízezrével pusztultak a foglyok, de néhány halálra szánt harcos megpróbálta a lehetetlent.

 

A Jericho-hadművelet
Váradi T. István

regiment.hu

1944 első hónapjaiban a francia ellenállás nehéz helyzetben volt, mivel a Gestapo és a Vichy Franciaország ügynökei rengeteg emberüket tartóztatták le, és a nagy hatótávolságú rádióadóik, amelyekkel Londonnal kommunikáltak, a németek kezén voltak. Pedig a francia ellenállók által megszerzett információkra a német csapatok elhelyezkedéséről s a V-1-es rakéták kilövőhelyeinek helyzetéről, valamint a német utánpótlási vonalak és helyőrségek ellen elkövetett szabotázsakciókra igencsak nagy szüksége volt a D-nap előkészítésében a szövetséges hírszerzésnek.

 

Kudarc a sivatagban
Zsig Zoltán

regiment.hu

Az 1979-es iráni forradalom után Teheránban amerikaiakat ejtettek túszul a nagykövetségen. Közülük néhányat elengedtek, de további 52 fő szabadon bocsátásáért tett diplomáciai erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak.

Ezért kidolgoztak egy különleges szabadító hadműveletet.

Ez nagyon összetett és kockázatos volt, az elnök mégis engedélyezte, mivel nem láttak egyéb megoldást a megalázó helyzetre.

 

Embermentők
Tatai Gábor

regiment.hu

Mióta szerencsém van vezetni a Sziklakórház Múzeumot, sokszor elgondolkodtam magamban a hősiesség természetéről. A média által sulykolt közhelyekre most nem vesztegetném az időm. Figyelem ellenben a gyerekeket és felnőtteket, ha ez a téma szóba kerül. Hallgatom és olvasom megjegyzéseiket, gondolataikat, melyeket a múzeum látogatása után osztanak meg velünk és egymással. Összevetem mindezt azzal, amit felkutatott szemtanúinktól, visszaemlékezésekből és dokumentumokból megtudtunk az elmúlt néhány év során a Sziklakórház történelméről. Kerestem szemtanúink visszaemlékezéseiben azokat a mozzanatokat, tulajdonságokat, melyeket a hősöknek tulajdonítanak. Még inkább azt, hogy tudatosult-e ezekben az emberekben az, hogy mit tesznek?