Archívum - 2012/1

A Husky hadművelet
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

Az 1943-as év legnagyobb talánya az volt, hogy az Észak-Afrikában nyerésre álló nyugati szövetségesek hol folytatják tovább a tengelyhatalmak erőinek megtörését. A Husky fedőnevű hadművelet végrehajtását, amely a Földközi-tenger legkeskenyebb szorosát uraló Szicília elfoglalását célozta, januárban a marokkói Casablancában határozta el Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök és Winston Churchill brit miniszterelnök. Eldöntötték azt is, hogy az inváziót július második hetében hajtják végre, mert akkor a növekvő hold még elég fényt ad a légideszantosok biztonságos célba éréséhez, de lenyugszik addigra, mire a tenger felől befutnak a fő erők.

 

A Becstelen briganti
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

1944. június 6-án, a normandiai partraszállás reggelén, a brit szakaszokon az inváziós erők első hullámai 7 óra 30-kor kezdték támadásukat. A rohamzászlóaljak mögött érkeztek a rohamdandárok, köztük a Királyi Tüzérség alakulatai, hogy valamivel 8 óra után ők is francia földre lépjenek. A halállal farkasszemet néző katonák közül, akik azon tűnődtek, vajon megérik-e a nap végét, Ernest Kemp tüzér hiányzott. Mégis a biztos halál várt rá, de nem német lövedéktől, hanem 400 km-re onnan, egy honfitársa kezétől, pontosan 8 órakor a londoni Wandsworth börtön zöldre festett kivégzőhelyiségében.

 

Az őrültek támadása
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

A normandiai hídfők keleti szárnyán fekvő Sword partszakaszt elsősorban az onnan alig 6 km-re telepített merville-i üteg fenyegette. Lövegeit a szövetséges felderítés legalább 155 mm-es űrméretűeknek becsülte, abból kiindulva, hogy a gyakorlatias németek kisebbek kedvéért aligha pazaroltak volna el olyan sok drága építőanyagot, mint amennyit ezek a bombabiztos, földbe süllyesztett vasbeton lőállások elnyeltek.

 

Hobart sokoldalú játékai
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

Az 1944. június 6-án Normandiában a szövetséges erőket az Atlanti fal betonerődítményei, aknamezői, harckocsiárkai, szögesdrót akadályai, géppuskafészkei és lövegállásai várták. Gyors legyőzésük nemcsak azért volt elengedhetetlen, hogy csökkentsék a támadók első vonalának veszteségeit, hanem azért is, hogy a hídfő megszilárdításával megelőzzék a Franciaországból odavezényelt német hadosztályok beérkezését. A megoldást Percy Hobart vezérőrnagy kínálta, akinek bizarr megjelenésű, de rendkívül hatékony páncélosai a D-nap legnagyobb meglepetései közé tartoztak.

 

Kis méret - Nagy tűzerő
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Az utóbbi években számos korszerű, amerikai gyártmányú kézifegyvert rendszeresítettek a Magyar Honvédség különleges erőinél, köztük az M249-es könnyű géppuskát. Ez olyan kategóriába tartozik, amely több évig hiányzott az arzenálunkból.

 

A harci szekér
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Izrael igyekszik a lehető legtöbb téren függetleníteni magát a külföldi fegyverszállítóktól. A harckocsigyártás terén is komoly erőfeszítéseket tettek, melynek eredményeként egy igazán egyedi típust hoztak létre. A Merkava család a konstrukció sajátosságainak és a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően a világ élvonalába tartozik.

 

Breszt hősei
Polgár Tamás

magazin.regiment.hu

1941. június 22-én Németország megtámadta a Szovjetuniót. Breszt városának 19. században épült, elavult erődjében több ezer szovjet katonát álmában ért a német tüzérségi csapás és az azt követő gyalogsági roham. Ám a németek tévedtek, amikor úgy tervezték, 12 óra alatt uralmuk alá vonják a szektort: egy maroknyi katona ugyanis a világháború egyik legelszántabb védelmi hadműveletét rögtönözte - két éven belül másodszor.

 

A sítalpon suhanó halál
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A II. világháború elején a finnek nem mindennapi bátorsággal ellenálltak Sztálin seregeinek. Ehhez olyan mindenre elszánt, kemény harcosok kellettek, mint amilyen a világ legeredményesebb mesterlövészének tartott Simo Häyhä is volt.

 

Dédapáink háborúja
Négyesi Lajos

magazin.regiment.hu

Közel egy évszázad elmúltával sokakban még mindig képes személyes érzelmeket kelteni az első világháború említése. Nem véletlenül, hiszen ez volt dédapáink háborúja, és a családok többségében még él a kegyetlen harcok, a hadifogság vagy a messze földön nyugvó szeretteink emléke.

 

Túlélőkészlet
Földi Ferenc

magazin.regiment.hu

A FÉG a nyolcvanas évek közepéig folyamatosan gyártotta a 7,62 mm-es Kalasnyikov gépkarabélyt, miközben folyamatosan sor került a fegyver továbbfejlesztésére is, többször igen eredményesen (AKM-63, AMP-67). A hidegen kovácsolt és krómozott furatú fegyvercsőre való áttérés javította a fegyver és a 7,62x39 mm-es 43M karabélytöltény alkotta eszközrendszer találati pontosságát, növelte a fegyvercső élettartamát. A FÉG az 1980-as évek végén megkísérelte az űrméretváltást is (5,56 mm-es NGM), de ezt a kísérletet a kilencvenes évek ítélték halálra.

 

Rohamcsapatok
Polgár Tamás

magazin.regiment.hu

Az osztrák-magyar rohamutászok kiképzése 1916. szeptember 9-én kezdődött meg Theodor Brosch von Aarenau ezredes, a műszaki csapatok mérnöki kara parancsnokának utasítására. A parancs kiadásának másnapján az ezredes személyesen utazott a nyugati frontra, Beauville-be, ahol kilencnapos látogatása során megismerkedett Rohr százados "viharmadaraival".

 

Semmiből a győzelembe
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

Amikor 1948-ban kitört az első arab-izraeli háború, a zsidó állam fegyveres erőinek egyetlen hadra fogható harckocsijuk sem volt. A semmiből kellett megteremteni a nélkülözhetetlen fegyvernemet, miközben a csapatok elkeseredett küzdelmet folytattak a környező arab államok hadseregei ellen.

 

Lánctalpas legendák
Tőrös István

magazin.regiment.hu

A Tel-Avivból Jeruzsálembe vezető autópályáról már messziről látszik egy oszlopokra emelt Sherman harckocsi. A Latrun nemcsak a lánctalpasok múzeuma, de emlékhely is, ahol a késői utódok Izrael állam függetlenségéért vívott háborúkban életüket vesztett páncélos katonák előtt róhatják le kegyeletüket.

 

Kulisszatitkok
Komlódi Ferenc és Tatai Gábor

magazin.regiment.hu

Sok legenda kering a különleges erőkről (Special Operations Forces, SOF, SF). Magukat úgy nevezik: "a család". Nem vér szerinti, de aki ott szolgál, számíthat a társára, mint egy jó testvérre. Nincs is sok ideje a másik, "hagyományos" családra. A titokkal övezett küldetések, az életveszély és a sok utazás nem segíti elő a hagyományos családalapítást. A különleges erőket a profizmus jellemzi leginkább. Ahogy ők mondják : "been there, done that", ott voltam, megcsináltam. Semmi hírverés, dicsőségtábla. Legfeljebb nevek egy oszlopon...