Archívum - 2012/4

Az első vezéráldozat
Horváth Zoltán

magazn.regiment.hu

Abban a pillanatban, ahogy a brit tehergőzös rádiósa elkezdte leadni a segélykérő jelzést, a német hadiflotta Admiral Graf Spee páncélos hajójának egyik gépágyúja tüzet nyitott. A félreérthetetlen figyelmeztetés ellenére a Doric Star kapitánya folytatást parancsolt, és az RRR betűk morzejelei az éterbe áradtak. Az adást perceken belül zavarták, de már későn. Azt vette egy másik brit hajó, továbbította, és az üzenetet rövidesen a Királyi Hadi­tengerészet dél-atlanti hajókötelékének parancsnoka olvasta. A naptár 1939. december 2-át mutatott. A jelentéktelennek tűnő incidens olyan hajsza végjátékának kezdete volt, amely Nagy-Britannia első tengeri győzelméhez vezetett.

 

Periszkópmélység
Bánsági Andor

magazn.regiment.hu

1918. június 8-án Franchet d'Espérey tábornokot nevezték ki a 350000 fős balkáni antanthaderők élére, mely francia, szerb, angol, olasz és görög katonákból állt. A döntő offenzívára való felkészülésről augusztus 3-án döntött a versailles-i katonai képviselet.

 

Hó és halál
Ravasz István

magazn.regiment.hu

1941-ben Magyarország önként csatlakozott a keleti hadjárathoz. 1942-től azonban a nagyobb arányú bekapcsolódás már Hitler határozott kérésére, sőt enyhe nyomására történt. A szovjet hadsereg a várt összeomlás helyett 1941-42 telén ellentámadást indított, és mintegy 200 km teret nyert, ez arra késztette a német hadvezetést, hogy fokozottabban vegye igénybe szövetségesei katonai erejét

 

Dávid Góliát ellen
Horváth Zoltán

magazn.regiment.hu

A brit Királyi Haditengerészet törpe-tengeralattjárói által 1943 szeptemberében végrehajtott Source - Forrás - fedőnevű hadművelet minden szempontból kiérdemelte az elképesztő jelzőt. A négyszemélyes búvárhajók célpontja ugyanis nem volt más, mint a német flotta páncélos óriása, a Tirpitz, amely jól védett norvégiai horgonyzóhelyén leste az alkalmat arra, hogy kitörve az Atlanti-óceánra végigpusztítsa a szövetségesek utánpótlás-szállító konvojait. Mivel az Alta-fjordban veszteglő acélmonstrumot hagyományos eszközökkel hiába próbálták megsemmisíteni, végül az X-naszádokhoz folyamodtak.

 

Baltás gyilkosság
Zsig Zoltán

magazn.regiment.hu

A fegyveres konfliktusok legtöbbször nagyon komoly érdekellentétek miatt törnek ki. Néha a feszültség miatt elég egyetlen aprónak tűnő incidens, amelyet indokul használnak az összecsapások kirobbanásához. A két Korea határán 1976-ban egy fa miatt estek egymásnak a szemben álló felek.

 

Közadakozásból kezdték
Sáry Zoltán

magazn.regiment.hu

Lengyelországnak méretéhez képest igen komoly a fegyveres ereje, melynek részét képezi az önálló haditengerészet is. Ennek mérete nem jelentős, azonban rendelkeznek különleges harceszközökkel, például tengeralattjárókkal is. Visszatekintve az időben azt is láthatjuk, hogy a felszín alatti hadviselésnek igen komoly múltja van a nem is oly távoli országnak.

 

Gallipoli ostroma
Varga Csaba Béla

magazn.regiment.hu

1914 októberében Winston Churchill egyszerű, de merész tervet nyújtott be a hadvezetés elé. Vakmerő huszárvágással térdre akarták kényszeríteni a legyőzhetetlennek tűnő német haderőt, hogy az antant a lehető leggyorsabban megnyerje a világháborút. Az angolok úgy döntöttek, hogy szíven szúrják "Európa beteg emberét", Törökországot.

 

Legenda született
Farkas Tibor

magazn.regiment.hu

Egy mozgékony, sokcélú szállítóeszköz szükségességét már az I. világháború óta érezte az Egyesült Államok hadserege. Azonban a 30-as években az anyagi eszközök hiánya hátráltatta a kutatásokat és fejlesztéseket. Ennek ellenére a hadbiztosság (Quatermaster Corps) és más szolgálatok - nevezetesen a gyalogság - nagy szükségét érezte egy legfőképpen terepen használható, könnyű súlyú járműnek, amellyel kiválthatja a gyenge hatékonyságú motorkerékpárt. A motorkerékpár, pláne, ha oldalkocsija is volt, nagyon rossz teljesítményt nyújtott, és veszélyes lett a vezetése, amikor le kellett térnie a szilárd burkolatú útról. Ezért egyre sürgetőbbé vált egy olyan jármű kifejlesztése, amely felderítői és futárszolgálatokra használva minden terepadottság között megfelelően működik.

 

Az Anaconda hadművelet
Kiss Roland

magazn.regiment.hu

Az afganisztáni tálib hatalom 2001-es összeomlását követően jelentős tálib/al-Kaida csoportosulások maradtak afgán földön, ezért szükségessé vált az amerikai reguláris erők bevetése, hogy elpusztítsák a maradék ellenséges erőket. Az első ilyen nagy hadművelet az Anaconda volt. Ugyanakkor - főleg utólag visszatekintve - bizonyos jelekből már látszott, az afganisztáni háború még közel sem lejátszott meccs.

 

A Wehrmacht újoncai
Varga Csaba Béla

magazn.regiment.hu

Amikor 1939-ben Franciaország hadat üzent a németeknek, a világközvélemény jelentős része azt gondolta, hogy az I. világháború győztes nagyhatalma pár hónap alatt véget vet a Hitler-féle rémálomnak. Nem ismerték és nem sokra becsülték az új német hadsereget, a Wehrmachtot. A véleményük csupán akkor változott meg, amikor a német csizmák már Párizs utcáin csattogtak.

 

Aranykalitka
Varga Csaba Béla

magazn.regiment.hu

A múlt században, az ötvenes évek közepéig brit tisztek egymást váltó nemzedékei szolgálták a messzi napkeleten a birodalmat. A háborúk idején kegyetlen körülmények vártak rájuk, ám békeidőben a fizetésük legalább háromszor annyit ért, mint otthon!