Archívum - 2013/5

Az éhhalál szorításában
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

Leningrád - egykor és most Szentpétervár - ostroma a Wehrmacht leghosszabb ideig elhúzódó hadműveletének bizonyult, amiben több millió orosz és több százezer német vesztette életét. A Néva-parti város 1941 szeptemberétől 1944 januárjáig tartó csaknem 900 napos szívós ellenállása annak fényében még csodálatraméltóbb, hogy elfoglalását Hitler kezdetben a donyeci iparvidék és Moszkva megszerzése elé helyezte.

 

A lélekvesztők támadása
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

1942 decemberében egy maroknyi brit tengerészgyalogos példátlan vakmerőséggel arra vállalkozott, hogy törékeny kajakjaikkal behatolva a németek egyik legjobban védett kikötőjébe, a nyugat-franciaországi Bordeaux-ba, olyan óceánjáró teherhajókat süllyesztenek el, amelyek - dacolva a brit tengeri blokáddal - létfontosságú nyersanyagokkal látják el a Harmadik Birodalom hadiiparát. A célja okán stratégiainak minősülő támadás hivatalosan a Frankton fedőnevet kapta, de később inkább úgy emlegették, Cockleshell Raid, vagyis a Lélekvesztők Támadása.

 

Bastogne ostroma
Kiss Roland

magazin.regiment.hu

1944. december 16-án Hitler - kihasználva a rossz időjárást, amikor a szövetséges légierő nem tudott felszállni - megindította az utolsó nagy nyugati offenzíváját az Ardennekben, hogy kettévágja a szövetségesek arcvonalát és különbékére kényszerítse őket, hogy minden erejével a keleti frontra koncentrálhasson. Délen von Manteuffel 5. páncéloshadseregének hadműveleti célja a Meuse elérése volt, de a gyors haladáshoz elengedhetetlennek tűnt egy kis belga város elfoglalása, ahol hét főútvonal futott össze, ezt a várost Bastogne-nak hívták.

 

Jelképpé vált zászló
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Az amerikaiak számára az egyik leghíresebb II. világháborús fotónak számít, amikor Iódzsima legmagasabb pontján kitűzik a csillagos sávos lobogót. A fénykép elkészítése azonban nem egészen úgy történt, mint ahogy az a köztudatban élt. Az igazság több évtizeddel később derült csak ki.

 

Hősök és áldozatok
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

A 130 amerikai katonatemető közül a legismertebb 450 hektáros területén, 70 parcellában a polgárháború óta elesett harcosok, veteránok és hozzátartozóik - ez idáig több mint 320 000-en - nyugszanak. Naponta 30 urnás vagy koporsós temetést rendeznek. A családtagoktól, barátoktól, bajtársaktól végső búcsút vevők száma azonban eltörpül az évente odalátogatóké mellett. Évente több mint négymillió érdeklődőnek ugyanis Arlington lehetőséget kínál arra, hogy sétát tegyenek az USA történelmének mérföldkövei között, emlékezzenek az elmúlt majd 160 esztendő háborús hőseire és fejet hajtsanak Amerika kiemelkedő személyiségei előtt.

 

Afganisztán égi-földi kapuja
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A Magyar Honvédség hosszú évek óta jelen van a háború sújtotta Afganisztánban. A műveletekben történő magyar szerepvállalás régóta számos pillérre épült, melyek között mindig volt olyan is, ami nagyságrendje miatt kiemelkedett a többi közül.

 

Németek a szögesdrót mögött
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

1943 novemberére a Texas állambeli Mexia városkából számos család kenyérkeresője vagy fia harcolt a tengeren­túlon, miközben az otthon maradottak napjait a jegyrendszer és az üzemanyaghiány keserítette meg. Egy napon aztán vonatok érkeztek a keleti partról, és hirtelen ellenséges katonák fegyelmezett oszlopai masíroztak végig a mindössze 6000-es lélekszámú település főutcáján. Az összeszaladt helyiek riadtan figyelték, ahogy Rommel tábornok hírhedt Afrika hadtestének harcedzett veteránjai bevonultak az alig 5 km-re fekvő, 3250 főt befogadó fogolytáborba.

 

Hálátlan utókor
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A második világháború történetéből szinte mindenki hallott már egy-egy nagyobb vagy híresebb csatahajóról, illetve repülőgép-hordozóról. A nagyobb csatákat az ilyen hajóegységek vívták meg, a háborús mindennapok során azonban a kisebb hajóegységek tették lehetővé a hadműveletek végrehajtását.

 

Harcmezők dinoszaurusza
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A különböző páncélozott harcjárművek fejlesztése már az első világháború előtt megkezdődött, komolyabb munka azonban csak a frontok megmerevedése és az állóháború kialakulása után indult meg. Bár a harckocsik tervezésében és alkalmazásában az angolok jártak az élen, a németek is komoly erőfeszítéseket tettek ilyen harceszközök gyártására.

 

Lánctalpas guillotine
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A II. világháború harcterein összecsapó félelmetes acélszörnyetegek közül mindenkinek megvan a maga kedvence. Sokan a késői évek német nagymacskáira, a Tigrisre vagy a Párducra esküsznek. Mások viszont éppenséggel az egyszerű és robusztus T-34-est vagy éppen az amerikaiak legendás Shermanjének valamelyik változatát tartják a nagy küzdelem legjobb harckocsijának. De vajon melyik volt a világháború legszörnyűbb tankja? Melyik páncélozott harcjárműről gondolták azt a benne szolgáló katonák, hogy bárcsak soha ne gördült volna ki a gyár kapuján?

 

Lecsap a Sivatagi Szablya
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Az Öböl-háború végső szakaszában megkezdődött a szárazföldi művelet, melynek során nagy csatákat vívtak a köztársasági gárda hadosztályaival. A gyorsan mozgó gépesített és harckocsi-alakulatok megsemmisítő veszteséget mértek a védőkre. Az első komolyabb összecsapást az amerikai 2. vegyes harckocsiezred harccsoport vívta meg.

 

Kaszárnyamúzeum
Toldi Miklós

magazin.regiment.hu

Koblenzben, a Rajna-parti kisvárosban egy kevésbé ismert, de sok szempontból egyedülállónak számító gyűjtemény várja az érdeklődőket a Mayener Strasse 85-87. cím alatt, a régi Langemarck kaszárnya épületében. 1961-ben, a Bundeswehr hozta létre az intézményt, azzal a céllal, hogy a szemléltető anyagokat kezelje, valamint a hozzájuk tartozó dokumentációkat gyűjtse és rendszerezze.

 

Múltidézők
Udovetz György

magazin.regiment.hu

Közel 200 második világháborús hagyományőrző és a velük érkezett harci technika zavarta meg a komáromi Monostori erőd őszi álmát október első hétvégéjén. Hívó szavunkra jöttek a bajtársak Csehországból, Szlovákiából, Lengyel­országból és természetesen Magyarországról is. Terveink szerint a négy alkalom négy különböző helyszínű és idejű csataimitáció újrajátszása volt.

 

Fällkniven F1
Makrai Tibor István

magazin.regiment.hu

A Magyar Légierőben 2006-tól állt rendszerbe tizennégy többfeladatú svéd Saab JAS 39 Gripen EBS HU (Export Basic Standard for Hungary), melyek Kecskeméten, a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán, a dicső hagyományokkal rendelkező 1. Puma harcászati repülőszázadban teljesítenek szolgálatot. A negyedik generációs gép rendszeresített felszerelésének része egy olyan eszköz, mely az emberiség harmadik legrégebbi szerszáma/fegyvere, jelen formájában a Fällkniven F1-es pilóta-túlélőkés.

 

Kicsi, könnyű, gyors
Herpai Gergely

magazin.regiment.hu

A Kínában és Mandzsúriában, a harmincas években bevetett könnyű japán harckocsi az ellenséges gyalogság és régi páncélosok rémálma volt. Bár a tankban mindössze hárman ültek, és a parancsnoknak még az ágyút is kezelnie kellett, sokáig mégis a japán birodalom büszkesége volt ez a kis harci jármű. Egészen addig, amíg nem találkoztak az első amerikai harckocsikkal...