Archívum - 2014/2

Csak a szikra hiányzott
Ravasz István

magazin.regiment.hu

A XIX-XX. század fordulóját már a nagyhatalmak egymásnak feszülése határozta meg, bár a felszínen még tartottak a "boldog békeidők". A szarajevói merénylet nyomán, 1914 júliusában mindenki háborút akart. A németek úgy vélték, nyugati és keleti ellenfeleik még nem készültek fel a világméretű mérkőzésre, s arra nem szabad időt hagyni nekik. Az angolok és a franciák nem akartak több időt hagyni a német háborús készülődésre, ráadásul a franciákat fűtötte az 1870-1871-es porosz-francia háborúban elszenvedett vereség miatti reváns vágya, továbbá a "gloire" és a "grandeur" visszaszerzésének lehetősége is.

 

Öngyilkos küldetés
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

1918. április 22-én 23 óra 30-kor a brit Királyi Haditengerészet Warwick nevű rombolójának parancsnoki hídjáról aggódó arccal fürkészték a halvány derengésben az Északi-tenger fekete hullámait. Mikor a mellettük elmaradó bója jelezte, hogy már csak 10 km-re járnak a németek által megszállt Belgium partjaitól, a vízhatlan köpenyekbe öltözött tengerészek gyomra összeszorult, és szívük izgatottan kezdett kalapálni. Minden okuk megvolt rá, hiszen a Roger Keyes altengernagy vezette flottakülönítmény arra készült, hogy egy órán belül eltorlaszolja Zeebrugge, a másik hajóraj pedig Ostende erősen védett kikötőinek kijáratát.

 

A célpont: Kréta
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A német ejtőernyősök 1941 tavaszára több sikeres bevetést hajtottak már végre, győzelmi sorozatuk töretlen volt. Bizakodva készültek fel az újabb hadműveletre, melynek célja a legnagyobb görög sziget volt. Kemény harcok árán végül sikerült elfoglalni, de ezért hatalmas árat fizettek.

 

A nagy átverés
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A II. világháború során az angolszász hatalmak katonai vezetői gyorsan megértették, hogy pusztán az erejükre támaszkodva nem győzhetik le elszánt és könyörtelen ellenfeleiket. Éppen ezért kifejlesztették a megtévesztés és a félrevezetés elképesztően hatékony módszereit. Ezeket a normandiai partraszállás előtt, alatt és után is nagy sikerrel alkalmazták. Persze még így is akadtak veszélyes helyzetek.

 

A Jedburg hadművelet
Kiss Roland

magazin.regiment.hu

Az 1940-es franciaországi vereség után Churchill létrehozta a Különleges Műveletek Szervezetét (SOE), és utasította, hogy kezdjék meg a megszállt Európa népeinek felfegyverzését, amely felveheti a harcot a nácikkal addig, amíg a brit haderő képes lesz visszatérni a kontinensre. Ám hiába kezdett nagyon lassan megalakulni a fegyveres ellenállás Franciaországban, komolyabb akciókra nem került sor, ráadásul az ellenállócsoportoknak nem sikerült egy hatékony elhárító rendszert kialakítani, és a németek vagy a kollaboráns Milice ügynökei könnyen beépültek, majd felszámolták a csoportokat, s 1943 közepére az ellenállás helyzete kritikussá vált.

 

A Bedfordi fiúk
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

Immár 70 éve annak, hogy a nyugati szövetségesek partra szálltak Észak-Franciaországban. A statisztikák szerint Amerika kisvárosai közül a Virginia állambeli, 3200 fős Bedford szenvedte el lélekszámához mérve a legnagyobb veszteséget 1944. június 6-án, a normandiai hadjárat első napján. Mialatt a Kék-hegység lábánál fekvő, Shenandoah-völgyi település lakói az igazak álmát aludták, addig honfitársaik onnan több ezer km-re keletre a világtörténelem legnagyobb inváziós hadműveletének nyitányára készülődtek. A La Manche csatornán keresztülszállított, 130 000-nél is több katona első hullámában 35 bedfordi illetőségű harcos is volt. Tíz percen belül 19-en estek el a német partvédelem pergőtüzében, további hárman pedig a következő napokban.

 

A D-Day emlékezete
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

Az év június 6-án emlékeznek meg világszerte a normandiai partraszállás 70. évfordulójáról. Azt azonban kevesen tudják, hogy a D-nap amerikai hősi halottainak 2001-ig nem emeltek nemzeti emlékművet. A közadakozásból épített monumentális alkotásnak Bedford adott otthont. A nyugat-virginiai városka elsősorban azzal érdemelte ki ezt a megtiszteltetést, hogy lélekszámához képest fiai közül estek el a legtöbben 1944. június 6-án.

 

Az elfelejtett légihíd
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

1944 áprilisától az év augusztusáig a Dél-Olaszországban állomásozó 15. amerikai légi hadsereg nehézbombázói 19 nagyszabású támadást hajtottak végre a romániai Ploies¸ti környékén működő olajkutak és -finomítók ellen. A német hadigépezet ellátására termelő üzemeket bombázó kötelékekből 350 négymotoros semmisült meg, 223 útközben visszafelé. Személyzeteik pedig részint életükkel fizettek, részint hadifogságba estek, részint meg eltűntek a jugoszláv hegyek között. Utóbbiak közül félezernél is több biztonságba juttatása lett az 1944 második felében lebonyolított és mára teljesen feledésbe merült Halyard hadművelet végeredménye.

 

A fődíj: Róma
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

Mikor az angolszász szövetségesek 1943 szeptemberében partra szálltak Olaszországban, aligha gondolták, hogy ezzel 20 hónapos araszolás veszi kezdetét, amit a sajtó epésen "Csiga hadművelet" néven emleget majd. A II. világháború döntő eseményei között háttérbe szorult hadjárat fénypontja kétségkívül Róma felszabadítása volt, amire éppen 70 esztendeje, 1944. június 4-én került sor. Mark Clark amerikai tábornok ezzel elmondhatta magáról, hogy ő lett az, aki a tengelyhatalmak fővárosai közül az elsőt meghódította.

 

Mindhalálig katona
Havasi Máté

magazin.regiment.hu

Akadnak férfiak, akik a leginkább embert próbáló helyzetek közepette érzik csak magukat igazán elemükben, megalkuvást nem ismernek, és ha kell, akár idegen zászló alá is beállnak, hogy küzdjenek azért, amiben hisznek. Az ilyen népmesébe illő alakok közé tartozott egy rettenthetetlen cornwalli legény is, bizonyos Rick Rescorla.

 

Élő próbababák
Remes Péter

magazin.regiment.hu

Az amerikai kormány titkos emberkísérleteinek MKUltra volt a titkos kódja. A kísérletekben a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tudományos osztálya az emberi viselkedésre vonatkozó vizsgálatokat végzett.

 

A csehszlovák BTR
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A második világháború idején a németek számos harceszközt a megszállt Csehországban gyártottak, így az Sd.Kfz. 251 lövészpáncélost is. Később sok más fegyverrendszerhez hasonlóan a csehszlovák hadseregben továbbra is alkalmazták a típust. Az ötvenes évek során azonban a haditechnika olyan mértékben fejlődött, hogy a régebbi technológiát képviselő járművek elavulttá váltak. Váltó típusként egy teljesen új harceszközt rendszeresítettek.

 

A nehézfiú nevet cserél
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A szovjet harckocsigyártás a második világháború alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül. A nehéz kategória létrehozása is jelentős eredményeket hozott, melynek legmarkánsabb képviselője a Sztálinról elnevezett ISz sorozat. A béke beköszöntével a munkálatok nem álltak le, így a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ezen harckocsik családja tovább bővült.

 

Csata Overloonért
Toldi Miklós

magazin.regiment.hu

Nijmegentől negyven kilométerre, egy csendes kisvárosban, Overloonban található a II. világháború és ellenállás hollandiai múzeuma. Az intézmény nem véletlenül létesült ezen a helyen, az 1944 őszén itt folyó harcok, amelyben Hollandia történetében a legnagyobb számú páncélost vetettek be a szembenállók, a földdel tették egyenlővé a települést. Ez az ütközet sokak számára kevésbé ismert, hiszen az égig érő publicitást kapó Market Garden hadműveletet követte szorosan. A harcok elcsendesedése után a visszatérő civileket sokkolta a látvány, ekkor született az elhatározás, emléket állítanak az itt történteknek.