Archívum - 2015/1

A szerencse forgandó
Horváth Zoltán

magazon.regiment.hu

Az I. világháború kezdetén a német császári flotta nyolc cirkálója tartózkodott európai vizeken kívül. Az admiralitást legjobban a Maximilian Graf von Spee altengernagy vezette két nehéz- és két könnyűcirkálókból álló távol-keleti hajóraj aggasztotta. Nem is alaptalanul, mert miután elhagyta támaszpontját, a kínai német gyarmat, Csingtao kikötőjét, Chile irányába átkelve a Csendes-óceánon megtámadta az antantszövetségesek hajóit és szigetvilágban létesített támaszpontjait. A kötelék megállítása végül akkor sikerült, mikor hazatérőben a Horn-fokot megkerülve a Falkland-szigeteknél újabb támadásra készült.

 

Tárgyeset
ifj. Tőrös István

magazon.regiment.hu

Száz éve, 1915 márciusában már több mint fél éve tartott az első világháború. Az első kilenc hónapban is számos haditechnikai újdonsággal - vagy érdekességgel - rukkoltak elő a konstruktőrök, és a politikusok sem szűkölködtek az ötletekben. A londoni Imperial War Museum néhány különlegességével idézzük fel a nyugati front eseményeit.

 

Az U-995 története
ifj. Tőrös István

magazon.regiment.hu

Kieltől északkeletre, a Balti-tenger partján fekvő városkában, Laboe-ban található a német haditengerészek emlékműve. 85 méter magas tornya előtt a homokos parton pihen egy tengeralattjáró. A partra vetett "szürke farkas", az U-995 az egyetlen megmaradt német tengeralattjáró a legyártott több mint 700 darab VII. típusú U-Bootból.

 

Az utolsó német győzelem
Horváth Zoltán

magazon.regiment.hu

1945. április 21-én kezdődött a mára feledésbe merült tíznapos bautzeni csata, ami a németek számára a II. világháború utolsó győzelmét hozta. Az onnan északra, Berlinért folytatott gigászi összecsapáshoz képest ez a küzdelem eltörpült, de a Vörös Hadsereggel vállvetve küzdő lengyelek ott szenvedték el legnagyobb vereségüket. A katasztrófa fő okozójának azt a Karol Swierczewski tábornokot tartják, aki Spanyolországban Walter tábornok álnéven hősiesen harcolt a köztársaságiak oldalán. Németországban viszont a háború legvégén alkoholmámorban kiadott parancsai a 2. lengyel hadsereget olyan katasztrofális helyzetbe sodorták, hogy 25 000 katonája és páncélosainak több mint fele került veszteséglistára.

 

Akasztófa vagy ciánkapszula?
Sebők János

magazon.regiment.hu

A térségben ezekben a napokban nagyon sok hozzájuk hasonló, egységétől, alakulatától elszakadt német katona mozgott, ezért a csoport nem keltett feltűnést, különösen, hogy a szabad ég alatt, elhagyott tanyákon vagy állomásokon aludtak. Egy halász még aznap Brunsbüttelnél - 500 birodalmi márkáért - átvitte a csoportot az Elbán, s a társaság lassú menetben május 18-án elérte Bremervörde városát, ahol a továbbhaladás érdekében át kellett menniük az Oste folyó hídján, amelyet az angolok őriztek, és mivel a híd fontos csomópont volt, a szövetségesek fokozottan ellenőrizték az itt átkelők személyazonosságát.

 

Felsőbb osztályba léphet!
Tőrös István

magazon.regiment.hu

Az ikertornyok leomlásával a világ a terrorizmus elleni háború új korszakába lépett. Választ kellett találni arra a kérdésre, kik képesek felvenni a harcot a láthatatlan ellenséggel? A válasz mindenhol az volt, hogy erre a hagyományos erők nem alkalmasak, különleges erők, speciális alakulatok létrehozása a megoldás. Döntés született, hogy a meglévő két felderítő zászlóaljból az egyik átalakításával a Magyar Honvédségben is megteremtődjön a különleges műveleti képesség. A magyar különlegesek kiképzését és a nemrég lezajlott minősítő vizsgáját Sándor Tamás ezredes, a zászlóalj parancsnoka idézi fel.

 

Testcserés támadás
Zsig Zoltán

magazon.regiment.hu

A háborús filmekben felbukkanó harckocsik néha nem önmagukat, hanem más típust alakítanak. A producerek azért kényszerülnek erre, mivel nem tudnak megfelelő példányokat beszerezni. Mégis tetten érhető, hogy igyekeznek elmaszkírozni a harckocsikat, hogy realisztikus hatást érjenek el.

 

Medvevadászat RPG-vel
Varga Csaba Béla

magazon.regiment.hu

1969 tavaszán véres összetűzések robbantak ki a szovjet-kínai határt őrző csapatok között. A nyugati közvéleményt meglepte a hír, de meg is ijesztette, hogy a két szomszédos nagyhatalom torzsalkodása esetleg atomháborúhoz vezethet. Az összecsapások leghatékonyabb fegyvernemének a propagandisták bizonyultak. Az egyszerű szovjet és kínai emberekkel is sikerült elhitetni, hogy ők nyerték meg a rövid határháborút.

 

Összeomlás
Horváth Zoltán

magazon.regiment.hu

Dél-Vietnam fővárosának 40 évvel ezelőtti, 1975. április 30-i eleste három évtizeden át tartó háborúskodás végére tett pontot. A francia gyarmatosítók 1954-es kiűzésével ugyan egész Vietnam szabad lett, de a hidegháború miatt nem egységes államként. Míg északon a szocialista világrend által támogatott kommunisták irányították a Vietnami Demokratikus Köztársaságot, addig a Dél-vietnami Köztársaságban nyugati irányultságú kormány. A 17. szélességi fok mentén kettéosztott ország déli felében a kommunista partizánok 1959-ben polgárháborút robbantottak ki, amelybe az USA 1965-től már reguláris szárazföldi erők küldésével is beavatkozott. Az elhúzódó konfliktusból 1973 tavaszán hátrált ki, ezzel gyakorlatilag halálra ítélte déli szövetségesét.

 

Vörös és fekete
Horváth Zoltán

magazon.regiment.hu

1964 őszén az akkor már négy esztendeje független nyugat-afrikai belga gyarmat történetének egyik legvéresebb időszakát élte. Az év novemberére ugyanis a szimbáknak - oroszlánoknak - nevezett törzsi felkelők Kinshasa-Kongó (1971-től Zaire) területének felét kerítették hatalmukba. A vérengzéseknek ezrével estek áldozatul honfitársaik, mialatt a legnagyobb városban, Stanleyville-ben és környékén élő fehéreket túszokként kezelték. Mikor híre ment, hogy vidéken a lázadók megkezdték a telepes családok és misszionáriusok lemészárlását, a belgák s az amerikaiak tető alá hozták a Dragon Rouge (Vörös Sárkány) és Dragon Noir (Fekete Sárkány) fedőnevű túszmentő hadműveleteket.

 

Kakukktojás
Sáry Zoltán

magazon.regiment.hu

A BTR páncélozott szállítóharcjármű-család igen nagy számban készült, és idehaza is rendszerben áll. A típusjelölés alapvetően egy gumikerekes harceszközvonalat takar, van azonban kivétel is: a BTR-50-es egy jelentősen különböző lánctalpas jármű.

 

Reakcióidő
Zsig Zoltán

magazon.regiment.hu

A civilek ellen végrehajtott párizsi merényletek ismét rávilágítottak arra, hogy ilyen esetekben azonnal megfelelő módon kell reagálni. A terrorizmus kezelésére Franciaországban alaposan felkészültek, nagy erőket vonultattak fel, ez jól érzékelhető volt a média jóvoltából.

 

Harbour Tour
Sáry Zoltán

magazon.regiment.hu

A brit Királyi Haditengerészet mindig is a világ egyik legjelentősebb, ezzel együtt igen érdekes flottájának számított. A dél-angliai portsmouthi kikötő számos hajó otthona, és rajtuk kívül még sok vendég is megfordul errefelé. Bár a bázis szigorúan elkülönített létesítmény is lehetne, az egységek akár testközelből is megtekinthetők, mégpedig szokatlan módon a víz felől.

 

Tankfesztivál
Toldi Miklós

magazon.regiment.hu

A Lesany Haditechnikai Múzeum immár 12. éve várja a Tank Day elnevezésű rendezvényével a páncélos-hadviselés iránt érdeklődőket. Augusztus utolsó hétvégéjén múltidéző hadijátékok, valamint dinamikus bemutatók keretében keltek életre a múzeum falai között kiállított tankok és harcjárművek. Önmagában a múzeum is megérdemel egy látogatást, de mivel ez a hozzánk legközelebb eső, egynapos kiruccanás alatt is teljesíthető ilyen jellegű rendezvény, szinte kihagyhatatlannak lehet minősíteni a téma iránt érdeklődők számára.