Archívum - 2015/4

Borogyino, 1812
ifj. Tőrös István

magazin.regiment.hu

Mint sok háború, ez a tragikus véget hozó hadjárat is csak egy pár hetes csatározásnak indult. Napóleon tervei szerint csupán megszállni kívánta az orosz fennhatóság alatt álló Litvániát, az orosz cárt valahol Vilnius közelében félmilliós seregével legyőzve rákényszeríteni, hogy a brit árukat tiltsa ki az orosz kikötőkből. Nem így történt…

 

Vízre szállt légi deszant
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A légideszant-erők bevetése mindig nagy veszélyeket rejt magában, különösen akkor, ha nem a kijelölt területen érnek földet. Az utóbbi szó nagyon fontos, mert a tengerpartok mentén történő alkalmazás során tragikusan alakulhatnak az események, ha a szárazföld helyett a vízbe érkeznek.

 

Kétbalkezesek
Polgár Tamás

magazin.regiment.hu

Hadihajót vezetni nem egyszerű feladat. Hát még ha nemcsak a kapitány, de a legénység is nem csupán zöldfülű, de kétbalkezes is. A második világháború egyik legképtelenebb esete az USS William D. Porter (DD-579) története, amelynek legénysége egyetlen útja alatt kétszer is majdnem kinyírta az Egyesült Államok elnökét és teljes vezérkarát.

 

Sztálin villámháborúja
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

Mialatt 1945 augusztusában a világ arra figyelt, hogy az amerikaiak miként húzzák szorosra a hurkot Japán körül, Kína keleti részén, Mandzsúria területén óriások csaptak össze. A japán császár egymilliós Kvantung-hadserege vívta ott élethalálharcát a túlerőben lévő Vörös Hadsereggel.

 

A kiválasztottak
ifj. Tőrös István

magazin.regiment.hu

Az első világháború után több országban temettek újra egy a fronton hősi halált halt ismeretlen katonát, hogy így tisztelegjenek az elesettek előtt. Elsőként Nagy-Britannia és Franciaország állított ilyen sírhelyet, később több európai ország, majd pedig az Egyesült Államok követte ezt a példát.

 

Diverképzés
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Ott vagyunk mi mindig, hol golyó süvít, az ellenség körülöttünk, nincs, ki bátorít. Hogy ha elesett egy testvér, örökké senki sem él, ki visszatér, helyette bosszút áll!

 

A mélység titka
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

1968. május 27-én a viharos szél és a szakadó eső ellenére a norfolki tengeralattjáró-kikötő 22-es mólójánál több száz rokon, barát és ismerős gyülekezett. Az SSN-598-as Scorpion 13 órára jelzett befutását várták. Hiába, mert a három hónapos földközi-tengeri küldetésből visszatérő nukleáris meghajtású vadász-tengeralattjáró fedélzetén 99 fővel útközben eltűnt.

 

Egy cirkáló két élete
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A USS Phoenix az amerikai haditengerészet állományában rendkívül ritka és szerencsés karriert futott be. Sértetlenül élte túl a Pearl Harbor elleni támadást, majd végigharcolta a második világháborút. Ezután külföldre került: eladták Argentínának, ahol a General Belgrano nevet kapta.

 

11 éve nyugdíjazták
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A hidegháború idején teljesen megváltoztak a harcjárművekkel szemben támasztott követelmények, emiatt új típuscsaládokat kellett létrehozni. Nem volt ez másként a lövészfegyvernemnél sem, ahol a szovjetek egy forradalmi típussal álltak elő.

 

Keleti veszedelem?
Trautmann Balázs

magazin.regiment.hu

Akár az orosz, akár a nyugati katonai-biztonságpolitikai szaksajtót vesszük alapul, a szokásos május 9-i győzelmi felvonulást "ellopta" egyetlenegy lánctalpas. A T-14 Armata jött, látott és győzött - pedig csak a prototípusai mutatkoztak be a 70. évfordulót méltóképp megünneplő parádén. Tovább »

 

Megérezte a háborút
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

1973-ben Egyiptom és Szíria megtámadta Izraelt. A jom kippur háború első napján úgy tűnt, hogy a Golán-fennsíkon összeomlik az izraeli védelem. Hogy ez nem történt meg, abban oroszlánrész jutott Avigdor Ben-Galnak, a legendás hírű "Janush ezredesnek". Az izraeli harckocsizók elkeseredett küzdelemben megállították a szírek legnagyobb támadását.

 

Gyűjtőszenvedély
Snoj Péter

magazin.regiment.hu

Ha egy hollywoodi rendező háborús filmet álmodik meg, pár telefonhívásába kerül és katonai szakértők egész csoportja napokon belül készen áll akár több száz frissen legyártatott, korhű, mérethelyes és persze tökéletes állapotú egyenruhákkal, no meg a hozzájuk tartozó felszerelésekkel. Gyűjtők, hagyományőrzők esetében mindez egy kicsivel nehezebb és hosszabb folyamat.