Archívum - 2015/5

Dicsőséges halál
Tömösváry Zsigmond

magazin.regiment.hu

"Az ellenséges flottát a szárazföld felől kell megverni" - tartotta Napóleon, példaképe, Nagy Sándornak a perzsa flottára vonatkozó híressé vált mondása után. Az európai hegemóniára törő francia császár haditerveit folyamatosan keresztülhúzó brit flotta kiiktatására hasonló elhatározásra jutott, mint már számos elődje, akik Angliát a saját területén akarták legyőzni. Ebbe pár nagyra törő hatalomnak már beletörött a bicskája a korábbi századokban.

 

100 éves mentőhajó
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

Az idén töltötte be századik születésnapját a világ legöregebb aktív haditengerészeti egysége. Az orosz Kommuna egy különleges felépítésű vízi jármű, melynek érdekes története van.

 

Az utolsó felvonás
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

A csaták nélkül vereséget szenvedett német hadiflotta színe-java 1918. november 23-ára futott be Scapa Flow-ba, a brit Királyi Haditengerészet Orkney-szigetek közepén létesített kikötőjébe. Míg az antanthatalmak politikusai az internált csatahajók, cirkálók és rombolók sorsán vitáztak, a császáriak parancsnoka olyan akciót határozott el, ami meglepte az egész világot.

 

Farkasodú
Snoj Péter

magazin.regiment.hu

A hollywoodi sikermozi, a Valkűr óta ki ne ismerné azt a betonrengeteget, ahol Claus von Stauffenberg ezredes sikertelen merényletet hajtott végre a Harmadik Birodalom feje, Adolf Hitler ellen? De azt is tudják, hol található, milyen állapotban van, és hogy az egykor rettegett falak ma turistalátványosságként szolgálnak?

 

Ez a híd nem volt messze
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Idén ősszel folytatódott az Atlanti Eltökéltség néven futó erődemonstráció, melynek során az Egyesült Államok fegyveres erői hadgyakorlatokon vettek részt a NATO keleti tagállamaiban. Az előzetes egyeztetések után szeptember közepén hazánkba érkezett a 2. Cavalry Regiment egyik zászlóalja.

 

Tűzkeresztség
Tőrös István

magazin.regiment.hu

Sokáig nem volt szabad idehaza Afganisztánról, az ott szolgálatot teljesítőkről beszélni. Arról, hogy katonáink harcolnak is a hegyek között, egyenesen tilos volt! Az indok: ne ijesztgesse a sajtó az itthon maradottakat! Nem sikerült megértetni, hogy amit nagyapáink Doberdónál, apáink a Don-kanyarban tettek, azt most az utódok teszik: történelmet, magyar hadtörténelmet írnak a távoli országban. Az ISAF-küldetést befejezve már megjelenhetett egy interjúkötet a tűzharcot vívó katonákról, és Sándor Tamás ezredes, a különleges műveleti zászlóalj parancsnoka ezúttal három tanulságos történetet oszt meg olvasóinkkal.

 

Mélyből a magasba
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Vállt a vállhoz testvér, így megyünk tovább, a felderítő mindig készen áll. Egy búcsúcsókot babám, mert indulnunk kell tovább, de jól tudjuk, hogy vár valaki ránk.

 

Felemás modernizáció
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A T-55-ös közepes harckocsi évtizedeken át a magyar hadsereg egyik meghatározó haditechnikai eszköze volt. Az alapváltozaton kívül létezett egy modernizált modifikáció is, amelyet itthon szintén rendszeresítettek.

 

Gyűjtőszenvedély
Snoj Péter

magazin.regiment.hu

A Regiment magazin korábbi számában bemutattuk, milyenek voltak a második világháború európai hadszínterén harcoló amerikai katonák. Ezúttal ismerjék meg a velük karöltve küzdő brit gyalogosok és a világ másik felén, a csendes-óceáni csatákban helytálló amerikai tengerészgyalogosok egyenruháit és felszereléseit!

 

A werethi mészárlás
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

1944 végén az Ardennek hegyei között könyörtelen küzdelem tombolt a nyugati szövetségesek és a rájuk zúduló ellenség, mindenekelőtt a bevetés arcvonalában harcoló SS-egységek között. A harcok során az SS tagjai több helyen is legyilkolták a fogságukba esett amerikai katonákat. A háborús bűnök egy része nyilvánosságot kapott, ám valamiért még az USA is megfeledkezett tizenegy amerikai tüzér haláláról.

 

Múltidéző hadijáték
Wim Das és Kees Otten

magazin.regiment.hu

Vajon ki hallott már a Brielle nevű kisvárosról, amely Hollandia déli részén található? Valószínűleg nem sokan. Ennek ellenére gazdag történelmi múlttal rendelkezik, és az idők során több háború is zajlott arrafelé. Mindezt megerősíti a számos bástya, fal és egyéb erődítés látványa, amelyek a települést övezik; egykor a város civil lakosságát oltalmazva.

 

Négy háború veteránjai
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

Az amerikai Iowa osztályú csatahajók a tengeri hadviselés legendái. A hatalmas tűzerejű, ugyanakkor nagy sebességű egységek nemcsak a második világháborúban harcoltak, hanem évtizedekkel túlélték kortársaikat, és még a hidegháborút is végigszolgálták.

 

Naplemente
ifj. Tőrös István

magazin.regiment.hu

Lehet, hogy Japán felső vezetésében már 1945 tavaszán, a német fegyverletétel és az ország legnagyobb, és legmodernebb csatahajójának, a Jamatónak az elsüllyedése után megfordult a gondolat a háború befejezésére. Ezt csak erősítette a szövetségesek Potsdamban tartott konferenciája is, amely súlyos következményeket megfogalmazva azonnali megadást követelt a japánoktól.