Archívum - 2016/1

Húsvéti szuronyroham
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

A Tobruk megerősített kikötővárosért 75 évvel ezelőtt, 1941. április 11-étől vívott húsvéti csatában első ízben tudták megállítani a brit nemzetközösségi csapatok az olaszok segítségére érkezett németeket. Az Erwin Rommel tábornok vezette Afrika Hadtest líbiai sikersorozatát megszakító, nagyobbrészt ausztrál harcosokat a náci propagandisták dühükben nevezték el "sivatagi patkányoknak".

 

Medálparádé
ifj. Tőrös István

magazin.regiment.hu

Egy katona, aki nemcsak megkapta a Becsület Érdemérmet, a Kiváló Szolgálatért Érdemkeresztet, kétszer az Ezüstcsillagot, a Becsületrendet, kétszer a Bronzcsillagot, háromszor a Bíbor Szívet, a Kiváló Szolgálatért Érmet, az Amerikai Hadjárati Érmet, az európai, afrikai, közel-keleti Hadszíntéri Szolgálati Érmet, a Győzelmi Érmet, a Megszálló Hadsereg Érmet, a Kiváló Lövész és Mesterlövész jelvényt, a francia Hadi Keresztet pálmalevél és ezüstcsillag ékítménnyel, a belga Hadi Keresztet szintén a pálmaékítménnyel, valamint a francia Felszabadulási Érmet és a francia Becsületrend Lovagkeresztjét - de eljátszhatta önmagát is a filmvásznon.

 

Ahol az újonc is veterán
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

Miután a Szovjetunió elleni támadás nem hozta meg a gyors sikert, a német hadvezetés kénytelen volt egyre erősebb, mindenütt bevethető, "tűzoltó" egységeket létrehozni. A Wehrmacht válogatott katonái szolgáltak az ilyen rendkívül magas követelményeket támasztó hadosztályokban. A Grossdeutschland állományára könyörtelen küzdelem várt a világháború utolsó éveiben. Az iszonyatos veszteségekkel járó visszavonulást csak kevés önkéntes élte túl.

 

A sivatag harcosai
Tömösváry Zsigmond

magazin.regiment.hu

A második világháború kitörése után a Szuezi-csatorna védelme létfontosságúvá vált Nagy-Britannia számára mint legfőbb köldökzsinór a távol-keleti területek összeköttetése szempontjából. Az Észak-Afrikában állomásozó majd félmilliós olasz katonai kontingens a háromhatalmi egyezmény értelmében a központi hatalmakat erősítette, vagyis Németország katonai stratégiájának szolgálatában állt. Egyik legfőbb céljuk Egyiptom elfoglalása volt, ezzel együtt a csatorna feletti ellenőrzés megszerzése.

 

A magyar zöldsapkások
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A sorkatonai szolgálatunk második felében még több kalandban és élményben volt részünk. Némileg elszaladt velünk a ló, merészek és bevállalósak lettünk minden téren, de azt hiszem, pont erre vágytam a bevonuláskor. Tovább »

 

A Bengáli-öböl acélcápái
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

Pakisztán és India között több háború is lezajlott, melyek története többé-kevésbé közismert. A tengerészeti események viszont már kevésbé, különösen az, hogy a harcokban még a tengeralattjárók is fontos szerepet játszottak.

 

Az őserdő szellemei
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

1945 után Nagy-Britannia komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy megtalálja a helyét az új világban. Az angolok könnyedén lemondtak a gyarmataik egy részéről, míg másokért fogcsikorgatva küzdöttek. A maláj szultánok állama, Malaya ezek közé tartozott. A hagyományos fegyveres erők tehetetlennek bizonyultak. A szükséghelyzetben elrendelték a legendás SAS felélesztését.

 

Hadizsákmány
ifj. Tőrös István

magazin.regiment.hu

1940. június 12-én a hamburgi hajógyárban egy újabb tengeralattjáró gerincét fektették le. A hajó a nagy hatótávolságú IX C osztályhoz tartozott. Egy évvel később már elkészült, és túl is esett az első próbaútján. 1941. augusztus 26-án megkapta a számát, amely U-505 lett.

 

Az alkudozás mestere
Trautmann Balázs

magazin.regiment.hu

A Kémek hídja című, 142 perces amerikai film egy a hidegháború "legforróbb" éveinek idején játszódó, valós világpolitikai eseményeken alapuló remek dráma. A rendező, Steven Spielberg és a főszereplőt, James B. Donovant alakító Tom Hanks együttműködése garancia volt a sikerre s egyben arra is, hogy a szereplők személyét és cselekedeteit, a történetet a lehető legélethűbben viszik a vászonra.

 

Lánctalpas partra szálló
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A hidegháború kezdetén a szovjet hadsereg felülvizsgálta addigi harceljárásait és haditechnikai eszközeit. Mivel nem rendelkeztek a kor színvonalán álló könnyű harckocsival, a hadiipar ilyen irányú fejlesztésbe fogott.

 

Páncélos fogyókúra
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

Bár a második világháború után egyre nagyobb és nehezebb harcjárművek épültek, a könnyű kategóriára továbbra is szükség volt. Sőt, az amerikai hadsereg a légideszant-, illetve a felderítő alakulatok számára egy különleges, a maga korában több szempontból is úttörő típust rendszeresített.

 

Régi ismerősök
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Kissé furának tűnhet, hogy egy katonai magazinban a Star Wars-filmekben látható kellékekkel foglalkozunk. Azonban nagyon is kapcsolódik a haditechnikához a cikk, mert ha jobban szemügyre vesszük a fegyvereket, akkor ismerős típusokat azonosíthatunk be.

 

Menetparancs
Prohászka László

magazin.regiment.hu

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosa, Washington és környéke bővelkedik háborús emlékjelekben. A Constitution Avenue és az Independence Avenue között lévő hatalmas parkban több emlékműve is van a második világháború amerikai hőseinek. 1983-tól a Vietnamban hősi halált haltak és eltűntek nevét nemesen egyszerű, impozáns gránitfal monumentum őrzi, amelynek közelében 1984-ben bronzból öntött háromalakos szoborkompozíciót is elhelyeztek. A National Mallen 1993-ban a Vietnamban szolgálatot teljesített nőknek emeltek emlékművet.