Friss szám - 2016/2

Sírba vitte a titkát
Sebők János

magazin.regiment.hu

Egy év múlva, 2017-ben vehetik csak elő a vörös szalaggal átkötött W. R. R. Hess feliratú dossziékat az angol hadügyminisztérium páncélszekrényeinek mélyéről. Ekkor derülhet fény Rudolf Hess angliai repülésének titkaira - már ha tartalmaznak újdonságokat az 1941 májusában felvett jegyzőkönyvek. Hitler helyettesének sorsa már a spandaui börtönben bekövetkezett halála előtt is érdekelte a háborús témákat feldolgozó újságírókat.

 

Jaj a legyőzötteknek!
Horváth Zoltán

magazin.regiment.hu

75 évvel ezelőtt, 1941. június 22-én vágott bele Németország a Szovjetunió elleni háborúba. A támadók kezdeti sikereiket annak is köszönhették, hogy Sztálin koholt vádak alapján kivégeztette legjobb tábornokait és tisztjeit. A lefejezett Vörös Hadsereg rosszul vezetett harcosai pedig százezerszámra rekedtek katlanokba, és adták meg magukat. Az embertelen bánásmód következtében a fogság első 8 hónapja alatt 2,5 millióan vesztek oda közülük.

 

Das Boot
Obuch László

magazin.regiment.hu

A második világháborúban a német haditengerészet tengeralattjáróin szolgálók vesztesége volt a legnagyobb arányú, mégis javarészt önkéntesekből állt az U-Boot-flotta legénysége. Wolfgang Petersen filmrendező Lothar-Günter Buchheim regényéből a német tengeralattjárón szolgáló tengerészek emlékére és tiszteletére 1981-ben klasszikus filmet alkotott.

 

Szürke Farkasok ketrece
ifj. Tőrös István

magazin.regiment.hu

Fél évvel a második világháború kitörése után a Kriegsmarine vezetői izgatottan hallgatták a franciaországi hadjáratról érkező győzelmi híreket. 1940 nyarától régi vágyuk válhatott valóra, a német tengeralattjáróknak már nem kell a RAF és a Royal Navy egységein átverekedniük magukat az Északi-tengeren, hogy rajtaüthessenek a szövetséges konvojokon. Munkaerő és anyag nem számított, 1941 végére már el is készültek a francia tengerparton a nagyobb U-Boot-bázisok. Elkezdődhetett az atlanti csata...

 

A Halálhajó
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

Az 1950-es években a két szuperhatalom mérnökei nukleáris meghajtású tengeralattjárók tervein dolgoztak. Az új meghajtás forradalmasította a víz alatti hadviselést, ugyanakkor hatalmas veszélyt is jelentett.

 

Időutazás
Tőrös István

magazin.regiment.hu

A szolgálatukat múzeumi tárgyként befejezett tengeralattjárók előkelő helyen szerepelnek a haditechnikai eszközök kedvelőinek utazási célpontjai között, hiszen a szűk folyosókat járva némi fantáziával át lehet élni a harci bevetések izgalmát, és az adott korszak valamennyi újdonsága is felfedezhető a búvárhajók belsejében. Erre a speciális utazási térképre 14 éve már Hamburg is felkerült, ahol az U-434 (ex-B-515) tekinthető meg. És hogy még tovább fokozzuk az izgalmakat, egy igazi hidegháborús orosz veterán várja a látogatókat a Sankt Pauli Fischmarkt rakparton. Tovább »

 

Szaddám játékszerei
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Negyedszázada vívták meg az Öböl-háborút, amely sok tekintetben a hadtörténelem egyik jelentős mérföldköve volt. Az iraki haderő félelmetesnek tűnt, mivel elképesztő számú haditechnikai eszközzel rendelkeztek. Jelentős hányadát saját maguk gyártották le vagy módosították azokat az igényeiknek megfelelően.

 

Szíriai harckocsik
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

Az évek óta zajló polgárháborúban a szíriai arab hadsereg nagy számban vetette be a lánctalpas erődöket a felkelők ellen. Mégsem sikerült a győzelmet kicsikarni, az összecsapások nyomán rengeteg megsemmisült roncs maradt hátra. Az utóbbi hónapokban viszont a veszteségek pótlására korszerűbb gyártmányokhoz is hozzájutottak.

 

A Köztársasági Gárda
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

Az iraki hadsereg kapcsán gyakran szóba kerül a Köztársasági Gárda, melyről sokan tudják, hogy Szaddám Huszein elit alakulata volt. Az egység több háborúban is fontos szerepet játszott, és története számos érdekességet is rejt.

 

Bravó Kettő Zéró
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

1991-ben a Bravó Kettő Zéró járőr tagjai bekerültek a brit hadsereg 20. századi hősei közé. Az iraki sivatagban az első pillanattól kezdve iszonyatos megpróbáltatások vártak ezekre a válogatott, kőkemény katonákra, akik közül később többen is könyvet írtak a kalandjaikról. Ezek a beszámolók azonban különös módon igencsak eltérnek egymástól.

 

Sonderkommando
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A II. világháború idején a náci haláltáborok vezetői tudták, hogy a rájuk bízott pokoli helyek hatékony működéséhez elengedhetetlen a holttestek gyors megsemmisítése, a földi maradványok eltávolítása. Munkabrigádokat hoztak létre a foglyokból. Aki a kiválasztáskor az iszonyatos feladatok miatt a legcsekélyebb ellenállást is tanúsította, azt agyonlőtték vagy a többiekkel együtt behajtották a gázkamrákba. Az ő történetüket ismerhettük meg az Oscar-díjas Saul fia című megdöbbentő erejű alkotásban. De kik is voltak a sonderkommandósok?