Friss szám - 2016/4

A szigeti veszedelem
ifj. Tőrös István

magazin.regiment.hu

450 éve, 1566. szeptember 7-én ért véget Szigetvár ostroma. A vár védői 34 napos kemény támadást álltak ki, de végül a túlerő legyőzte őket. Az erődítmény kapitánya, Zrínyi Miklós nem adta meg magát, hanem inkább a hősi halált választotta, mikor 200 megmaradt embere élén kirontott a várból.

 

Halálra ítélt konvoj
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A második világháború idején a mediterrán vizeken is jelentős konvojcsaták dúltak. Az Észak-Afrikába irányuló utánpótlási útvonalak szempontjából fontos tényező volt Málta, amely gyakorlatilag a tengelyhatalmak blokádja alatt állt. Az oda induló kötelékeknek kiemelt volt a jelentőségük, és a szövetségesek mindent meg is tettek a szállítmányok célba juttatásának érdekében.

 

Tervezőasztal
Toldi Miklós

magazin.regiment.hu

Az első világháború lezárását követően Franciaország számot vethetett veszteségeinek mértékével és azok okaival. Mire elhallgattak a fegyverek, 1,3 millió halott szelleme és 4,2 millió sebesült mindennapos látványa kísértette a nemzetet. A francia hadsereg közel 70%-a vált harcképtelenné a konfliktus négy éve alatt, ami szinte elviselhetetlenül magas veszteség.

 

Achtung Panzer!
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

Az első világháború után az újabb összecsapásra készülve szinte minden nemzet levonta a korábbi hadműveletek tapasztalatait. Az, hogy hogyan is használták fel ezeket, már szinte mindenhol eltérő volt, és a különböző harckocsitípusok kifejlesztése is ettől függött.

 

Halál a Führerre!
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A hatalom megszerzése után a nácik egy könyörtelen, elnyomó rendszert építettek ki Németországban. Hitler leszámolt mindenkivel, akit a legcsekélyebb mértékben is veszélyesnek tartott. Az üldöztetések dacára is akadtak azonban olyan férfiak és nők, akik akár az életüket is feláldozva összesen több mint negyven alkalommal próbáltak meg végezni a zsarnokkal. Németek, lengyelek, svájciak, britek és még számos nép gyermekei akarták megölni a diktátort.

 

A mindenes
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A második világháború tüzérségi fegyverei közül kiemelkedik a német 88 mm-es űrméretű ágyú, amely félelmetes hírnévre tett szert. Bár eredetileg légvédelmi feladatokra tervezték, nagy teljesítménye és sokoldalúsága miatt földi célok ellen is kiválónak bizonyult.

 

Sztálin mesterkéme
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A II. világháború legsikeresebb szovjet hírszerzőjéről nyugaton hosszú időn át többet tudtak, mint keleten. A James Bond alakját kitaláló író, Ian Fleming is jól ismerte a történetét. Úgy vélte, hogy Sorge "a történelem legfélelmetesebb kéme volt". A félig német származású férfinak Sztálin miatt kellett meghalnia. A Kreml ura attól tartott, kiderül, hogy semmibe vette Sorge figyelmeztetéseit, és így szovjet emberek millióira várt értelmetlen halál a háború első éveiben.

 

Csak tanú ne maradjon!
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A világ hadseregeiben a bajtársiasságot, az önfeláldozást tartják a legfontosabb erénynek. Az ilyen cselekedeteket példaként állítják mindenki elé, a hősök nevét közzéteszik, példaképként ünneplik. Azt viszont legszívesebben eltitkolnák, amikor teljesen ellentétes dolgokat művelnek a katonák, és a saját társaikat gyilkolják meg.

 

Dracula az égből érkezett
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A brit fegyveres erők kötelékében szolgáló gurkhákat sokan a földkerekség legkeményebb és leghűségesebb katonáinak tekintik. Az I. világháború után vette kezdetét a nepáli harcosok igazi aranykora. Három világrészen is bebizonyíthatták, hogy méltók régi jó hírnevükre.

 

Ellenséges területen
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A harci bevetések során előfordulhat, hogy a személyzetnek el kell hagynia a repülőeszközét. Ha mindezt a frontvonal mögött teszik, akkor már csak a kutató-mentő alakulatukban, a saját felkészültségükben bízhatnak, hogy elkerüljék a fogságot.

 

Nehézfiúk
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A Magyar Honvédség harckocsizó fegyvernemének bázisa jelenleg Tatán található. Manőverezőképessége, tűzereje és páncélvédettsége miatt a T-72-essel felszerelt zászlóalj a szárazföldi haderőnem egyik kiemelt jelentőségű alegysége.

 

Rozsdatemető
Kárpáti Endre

magazin.regiment.hu

Az ukrajnai Stratégiai Rakétacsapatok Múzeuma rendkívül autentikusan enged bepillantást a hidegháború legrettegettebb fegyvernemének életébe.