Friss szám - 2016/5

Hitler főhadiszállásai
Sebők János

magazin.regiment.hu

A közhiedelemmel ellentétben a második világháború ideje alatt Hitler csak nagyon kevés időt töltött el Berlinben. Különösen 1941 júniusától a háború utolsó néhány hónapjáig időzött feltűnően sokat távol a birodalmi kancelláriától. Hitler előbb mozgó (különvonat), majd helyhez kötött főhadiszállásokon s lehetőleg mindig a frontok közelében irányította a német hadvezetés munkáját. Ennek megfelelően a háború első éveiben a nyugati fronton, majd 1941-től a keletin alakítottak ki számára ideiglenes parancsnoki állomáshelyeket, ahol közvetlen környezetével hosszabb-rövidebb ideig tartózkodhatott.

 

A Sasfészek
ifj. Tőrös István

magazin.regiment.hu

A 19. század második felétől Obersalzberg környéke Bajorország jól ismert pihenőhelye volt. Az 1920-as években a felsőbb osztályok kedvelt találkozóhelye, és 1922-23 telén itt bujkált a még szárnyait bontogató Nemzetiszocialista Német Munkáspárt egyik fő ideológusa, Ditetrich Eckart is. A Platterhof szállodában találkozott a Herr Wolf álnéven érkező Adolf Hitlerrel, akinek nagyon megtetszett a környék.

 

Bertalan Árpád katonái
Tőrös István

magazin.regiment.hu

A januárban megalakult 2. különleges rendeltetésű ezred katonái számára az év a folyamatos kiképzésen és a határőrizeti feladatokon kívül már NATO-szintű megmérettetést is tartalmazott. A Black Swan 2016 kódnevű gyakorlatot is sikeresen teljesítették az immár vitéz Bertalan Árpád nevét viselő alakulat katonái. Beszélgetésünket Sándor Tamás ezredparancsnokkal a két szolnoki zászlóalj összevonásával kezdtük. Tovább »

 

Halál a Führerre! II.
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A Führer ellen nemcsak elszánt civilek, de a német fegyveres testületek tagjai is terveztek és követtek el merényleteket. Azontúl, hogy nekik megvolt a támadások kivitelezéséhez szükséges felszerelésük és képzettségük, a legtöbbjüket személyes okok is ösztönözték arra, hogy gyűlöljék a zsarnokot, és szembeszálljanak a nácikkal. Néhányan elég vakmerők voltak ahhoz, hogy akár az életük árán is megpróbáljanak véget vetni a rémuralomnak. Ma már csak kevesen emlékeznek a legtöbb egykori merénylő nevére.

 

Az utolsó Farkaskölykök
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A Kriegsmarine mindig is fontos szerepet játszott a tengeralattjáró-hadviselésben. A fegyvernem a második világháború elején sikert sikerre halmozott, ám a technikai korlátok miatt nem sokkal később már kezdett háttérbe szorulni. A tudósok folyamatosan új technológiák fejlesztésén dolgoztak, melynek egy jelentősen eltérő típus lett az eredménye.

 

A Villámcsapás hadművelet
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A terrorizmus elleni harc és a különleges hadműveletek történetében az izraeliek hajtották végre talán az egyik legbonyolultabb feladatot. Néhány nap alatt szervezték meg, és igen összetett volt, mivel több különböző alakulat vett benne részt, ráadásul az országtól 4000 km-re kellett elvégezni. 

 

Két világrend határán
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

Ötvenöt évvel ezelőtt Berlin lakói arra ébredtek, hogy egy félelmetes beton és szögesdrót monstrum ölt testet a megosztott nagyváros szívében. Keletnémet katonák, rendőrök, fegyveres önkéntesek és a háttérben diszkréten meghúzódó szovjet tankok gondoskodtak arról, hogy zavartalanul felépülhessen a hírhedt berlini fal. A határvédelmi rendszer több mint huszonnyolc éven keresztül fojtogatta Nyugat-Berlint. 1989-es leomlása viszont már azt mutatta, hogy véget ért egy történelmi korszak.

 

Díszszemlén és csatatéren
Toldi Miklós

magazin.regiment.hu

1944 augusztusában Párizs végre felszabadult, Charles de Gaulle és a francia vezetés számára ez nemcsak azt jelentette, hogy véget ért a német megszállás, hanem erős elhatározást Franciaország mint nagyhatalom visszavezetését a világpolitika színpadára.

 

Visszavonulásból támadás!
Udovetz György

magazin.regiment.hu

2016. október 1-2. között 15. alkalommal rendezték meg Komáromban a második világháború magyarországi harcaira emlékező nemzetközi hagyományőrző találkozót és hadijátékot.

 

Időalagút, 1956
Tőrös István

magazin.regiment.hu

Az átalakított Kossuth téren nemcsak nyáron, de az év minden szakában hazai érdeklődők és külföldi turisták ismerkednek a Nemzet Főterének új arculatával. Évek óta már két kiállítási helyszín is várja a látogatókat. Az Országgyűlési Múzeum föld alatti termeiben dr. Kedves Gyula ezredes, múzeumvezető lesz a kalauzunk.

 

Arthur és a lézerharcosok
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A modern haderőkben egyre újabb technikai eszközöket rendszeresítenek, ezek közé tartoznak a tüzérfelderítő radarok és a kiképzést segítő szimulációs rendszerek. A SAAB cég képviselőjének lapunk számára tartott előadása során mindkettőre volt ajánlatuk.