Archívum - 2017/1

Tűzhalál
Tőrös István

magazin.regiment.hu

Decemberi magazinunkban bemutattuk a MH 2. Bertalan Árpád különleges rendeltetésű ezred katonáit, de nem ejtettünk szót a névadóról. Most sem a tetteit és tragikus halálát idézzük fel, hanem azt a kanyargós kommunikációs utat, ahogy megismerhettük a Magyar Királyi Honvédség 1. ejtőernyős-zászlóaljának történetét egy 26 évvel ezelőtt készült interjúban. Ugyanis először nem az igazsággal, hanem egy megrendelésre készült könyvvel és - a siker láttán - televíziós filmmel találkozhattunk.

 

Sínre tett tűzerő
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A tüzérség kiemelt szerepet játszik a fegyveres konfliktusok során, nélkülözhetetlen a harctevékenység sikeres megvívásához. A lóvontatás jelentősen korlátozta a szóba jöhető lövegek méretét és mobilitását, ám a vasút XIX. századi elterjedése erre a területre is jótékony hatással volt.

 

Hungaricumok
Sáry Zoltán

magazin.regiment.hu

A rendszerváltás előtt a magyar hadiipar jelentős fejlesztési és gyártási kapacitással rendelkezett. Ezen képességeket ki is használták, így számos kiváló termék született. Ezek közül kiemelkedik két harcjármű, melyek nevét szinte mindenki hallotta már.

 

Egy hét volt a tervezésre
Trautmann Balázs

magazin.regiment.hu

Egy - földrajzi és sokáig geostratégiai szempontból is - aprócska sziget, egy rövid háború, egy szinte elfeledett konfliktus: ez Grenada, 1983-ban. Október 25-én azonban egy olyan amerikai katonai beavatkozás indult el, amely "sínre rakta" az alig 348 négyzetkilométeres szigetországot, s mely azóta is demokratikus jogállamként működik.

 

Őrangyalok feketében
Sebők János

magazin.regiment.hu

A katolikus egyházfő, II. János Pál pápa - a szovjet, az amerikai és az izraeli államfővel együtt - a világ négy legveszélyeztetettebb embere közé tartozik. Magyarországi látogatása éppen ezért példátlan biztonsági intézkedéseket követelt, s a biztosítást ellátó testőrségtől is rendkívüli szolgálatot kívánt. Hogy pontosan hányan is vigyázták a pápát és hogyan oldották meg ezt a rendkívüli feladatot, erről utólag is szinte lehetetlen információhoz jutni, azok titkossága miatt. De a Top Gun szerkesztőségének még 1991-ben sikerült szóra bírnia egy olyan kommandóst, aki itt-tartózkodása alatt végig a pápa közvetlen közelében tartózkodott, s aki a védelmi-biztonsági tervek kidolgozásában is közreműködött. Az ő beszámolójából olyan részletekre is fény derül, amelyek eddig nem kerültek a nyilvánosság elé.

 

Vissza a jövőbe...
Tőrös István

magazin.regiment.hu

A rómaiak óta tudjuk, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, de lehet, hogy ezúttal mégiscsak sikerült. 26 évvel az első találkozásunk után én még mindig főszerkesztő vagyok, Hajdu János, a pápa biztonságára vigyázó egykori zászlós pedig a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Kérem, nézzék el nekünk, de ezúttal erőltetett lenne, ha magázódnánk...

 

Ostromállapot
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A legtöbb ország számos fővárosba delegál valamilyen diplomáciai missziót. A külképviseletek reprezentálják az adott államot, még olyan helyeken is, ahol háborús tevékenység folyik, vagy számítani lehet valamilyen támadásra. Az ellenséges érzelmű elkövetőknek jó célpontot nyújthatnak ezek a létesítmények, hiszen a védelmi lehetőségek behatároltak.

 

Flottafelvonulás
Trautmann Balázs

magazin.regiment.hu

Visszatekintve ma már akár előrejelzésnek is fel lehet fogni Donald Trump amerikai elnök választási beszédét, melyet 2016. szeptember 16-án az USS IOWA (BB-61) csatahajó fedélzetén mondott el. A helyszín sok mindent szimbolizált: az Iowa-osztály piros-fehér-kék színekbe borult névadó hajója a világtörténelem lapjaira több alkalommal is beírta magát. Franklin D. Roosevelt elnök 1943-ban a fedélzetén kelt át az Atlanti-óceánon a sorsdöntő teheráni konferenciára hajózva. Később az amerikai haditengerészet harmadik flottájának zászlóshajójaként William F. Halsey admirális parancsoklása alatt a Tokiói-öbölben érte a japán fegyverletétel híre. Igaz, Donald Trump eddigi nyilatkozatait figyelembe véve figyelmeztető jel is lehet az 1989. április 19-i lőporrobbanás is, melynek során a második toronyban 47 matróz veszítette életét.

 

Sztálin angol ügynökei
Varga Csaba Béla

magazin.regiment.hu

A II. világháborút követően Sztálinon egyre jobban eluralkodott a szorongás amiatt, hogy ellenséges kémek lehetnek a közvetlen környezetében. A szovjetek mindig is komolyan tartottak az idegen hírszerzőktől. A Kreml ura ráadásul pontosan tudta, hogy az ő kémei tényleg beépültek a brit elhárítás és külpolitika irányítói közé. Az árulások és leleplezések dacára még ma is homály fedi a híres cambridge-i ügynökök titkainak egy részét.

 

Elbaltázott invázió
Zsig Zoltán

magazin.regiment.hu

A kubai forradalmárok a hatalomra kerülésük után gyorsan összerúgták a port az Egyesült Államok vezetőivel. Castro döntései gazdasági és politikai téren is sértették az érdekeiket, ezért támogatni kezdték az ellenforradalmi erőket. Ez azonban kevés volt, így kidolgoztak egy haditervet, amelyet az USA finanszírozott, de a végrehajtó állomány emigránsokból állt.

 

Svéd acél
Toldi Miklós

magazin.regiment.hu

Stockholmtól kilencven kilométerre nyugatra, Strängnäs községben található az Arsenalen Sveriges Försvarsfordonsmuseum, vagyis a Svéd Páncélosmúzeum. Az intézményt, amely csak egy darabját képezi a Sveriges militärhistoriska arv (Svéd Katonai Örökség) által összefogott múzeumi hálózatnak, 2011. június 11-én nyitotta meg Károly Gusztáv svéd király.

 

Virtuális csataterek
ifj. Tőrös István

magazin.regiment.hu

A 21. század felgyorsult technikai fejlődésével a klasszikus, vitrinekbe rendezett múlt mellett a múzeumoknak újdonságokkal is fel kellett venniük a versenyt, hogy a látogatók kedvében járjanak. A kiállításoknak már kötelező tartozékai az érintőképernyők és egyéb informatikai eszközök, az interaktív választási lehetőségek, de ezek mellett nagyobb szerephez jutnak a berendezett diorámák, sőt a minicsataterek is. Több nagyobb európai múzeum is megújult az eltelt tíz évben, hogy lépést tartson a megváltozott igényekkel.

 

Embertelen őrjárat

magazin.regiment.hu

Az AMSTAF egy önállóan dolgozó, de akár több egység együttműködését is megvalósítani képes, három- vagy négytengelyes kivitelű, kisebb személygépkocsi méretű UGV platform, melyet - mint a neve is sejteni engedi - elsősorban őrző-védő, valamint kutató-mentő feladatok ellátására fejlesztettek ki. Azért nevezzük platformnak, mert az alapjármű lényegében bármilyen szenzorral, felszereléssel, szükség esetén akár halálos fegyverrendszerrel is felszerelhető, illeszkedve a majdani küldetés igényeihez, jellegéhez.